Mjera kraljevstva

Pročitajte: Evanđelje po Mateju 6:9-13
9 Ovako se molite:
Oče naš, koji jesi na nebesima,
sveti se ime tvoje!
10 Dođi kraljevstvo tvoje!
Budi volja tvoja;
kako na nebu, tako i na zemlji!
11 Kruh naš svagdanji daj nam danas!
12 I otpusti nam duge naše,
kako i mi otpuštamo dužnicima svojim!
13 I ne uvedi nas u napast,
nego nas izbavi od zla!

Budi volja tvoja; kako na nebu, tako i na zemlji!

Matej 6:10

VIKTORIJANSKE tvornice bile su turobna mjesta. Broj smrtnih slučajeva bio je velik, a radnici su često živjeli u siromaštvu. »Kako radnik može imati ideale«, pitao je George Cadbury, »kada je njegov dom sirotinjska četvrt?« I tako je izgradio novu vrstu tvornice za proizvodnju čokolade i posao se širio. Tvornica je koristila i njegovim radnicima.

Rezultat je bio Bourneville, selo s više od tri stotine domova sa sportskim terenima, igralištima, školama i crkvama za Cadburyjeve radnike i njihove obitelji. Dobivali su dobre plaće i liječničku skrb – sve zbog Cadburyjeve vjere u Krista.

Isus nas uči da se molimo da se Božja volja vrši »kako na nebu, tako i na zemlji« (r. 10). Molitva nam pomaže zamisliti, kao što je Cadbury, kakva bi bila naša radna mjesta pod Božjom vladavinom, gdje se zarađuje za »kruh naš svagdašnji« i gdje se našim »dužnicima» oprašta (r. 11,12). Za zaposlenike to znači raditi »od srca… kao Gospodinu« (Kološanima 3:23). Za poslodavce to znači dati radnicima ono »što je pravo i pravedno« (4:1). Bilo da smo plaćeni za posao ili radimo dobrovoljno, to znači brinuti se o dobrobiti onih kojima služimo.

Poput Georgea Cadburyja, zamislimo kako bi stvari mogle biti drukčije da je Bog zadužen za naše susjedstvo i radna mjesta. Jer gdje je on, ljudi su bolji.

– Sheridan Voysey

Dragi Bože, osnaži nas da donesemo promjene tamo gdje god možemo.