Ozlijeđene zaviti

Pročitajte: Ezekiel 34:1-16
1 Dođe mi riječ Gospodnja ovako: 2 »Sine čovječji, prorokuj protiv Izraelovih pastira, prorokuj i reci njima, pastirima! Ovako veli svemogući Gospodin: Teško Izraelovim pastirima, koji pasu same sebe! Ne treba li da pastiri pasu stado? 3 Trošite mlijeko i odijevate se vunom. Tovne životinje koljete, a stada ne napasate. 4 Slabe životinje ne krijepite, bolesne ne liječite, ranjene ne zavijate, prognane ne dovodite natrag, izgubljene ne tražite, nego ih gazite žestinom i silom. 5 Stado se moje rasipa, jer nema pastira, i svim divljim životinjama služi za hranu. Ono se rasipa: 6 po svim gorama i na svakom visokom humu luta naokolo moje stado. Po svoj zemlji razasuto je moje stado. A nitko ga ne traži, nitko se ne brine za nj.
7 Zato, pastiri, čujte Gospodnju riječ! 8 Tako ja bio živ! – govori svemogući Gospodin. Budući da je moje stado postalo za grabež i za hranu divljim životinjama, i nije bilo pastira, i pastiri se moji nisu brinuli za moje stado, nego su moji pastiri napasali same sebe, a ne moje stado, 9 zato, pastiri, čujte riječ Gospodnju!
10 Ovako veli svemogući Gospodin: Evo, ja ću izići protiv tih pastira i iskat ću svoje stado iz njihove ruke. Učinit ću kraj njihovoj pastirskoj službi. Ne će više pastiri pasti same sebe. Otet ću svoje stado iz njihovih ralja. Ne će im više služiti za hranu. 11 Jer ovako veli svemogući Gospodin: Evo, ja ću se sam zauzeti za svoje stado i nadgledati ga.
12 Kao što pastir nadgleda svoje stado, kad je kod svojih razasutih ovaca, tako ću i ja nadgledati svoje ovce i oslobodit ću ih iz svih mjesta, kamo su se razasuli kad je bilo mračno i tamno. 13 Izvest ću ih iz naroda, i sakupit ću ih iz zemalja, i dovest ću ih natrag u njihovu zemlju. Vodit ću ih na pašu na Izraelovim gorama, u dolinama i po svim krajevima naseljenim u zemlji. 14 Vodit ću ih na dobru pašu. Na visokim Izraelovim gorama bit će njihov pašnjak. Ondje će počivati na dobru pašnjaku i imat će masnu pašu na Izraelovim gorama.
15 Ja ću sam pasti svoje stado i ja ću ih sam odmarati, govori svemogući Gospodin. 16 Zalutale ću tražiti, odagnane dovesti natrag, ozlijeđene zaviti, bolesne okrijepiti i zdrave i jake čuvati. Past ću ih kako je pravo.

Jer ovako veli svemogući Gospodin: Evo, ja ću se sam zauzeti za svoje stado i nadgledati ga.

Ezekiel 34:11

OSJEĆAO sam mučninu slušajući priče iz stvarnog života na seminaru o duhovnom, tjelesnom i spolnom zlostavljanju. U jednoj situaciji emocionalnog zlostavljanja kršćanski je vođa u početku laskao novim članovima i favorizirao ih, da bi ih potom duhovnom manipulacijom natjerao da se premore do iscrpljenosti. Zatim ih je ismijavao ili javno ponižavao zbog manjih pogrešaka. Trebale su im godine da njegovo ponašanje prepoznaju kao zlostavljanje.

Kada nas kršćanski vođe zlostavljaju, to ruši naše povjerenje. Ostaje nam da se upitamo: »Gdje je Bog?« U Ezekielu Bog ljutito reagira na pastire koji zlostavljaju: »Teško Izraelovim pastirima, koji pasu sebe sami!« (r. 2). Oni su iskorištavali stado za vlastitu korist (r. 3), zato ih osuđuje riječima: »slabe životinje ne krijepite, bolesne ne liječite, ranjene ne zavijajte… nego ih gazite žestinom i silom!« (r. 4). Neki vođe ponašaju se baš kao ti nasilni pastiri. Kao odgovor, Bog je »protiv tih pastira« (r. 10) i zaklinje se da će im suditi (r. 17).

Bog nas nikada ne iskorištava, nego nas vodi »na dobru pašu« (r. 14). On će »ozlijeđene zaviti, bolesne okrijepiti i zdrave i jake čuvati« (r. 16). Isus je rekao: »Ja sam dobri pastir. Pastir dobri daje svoj život za ovce« (Ivan 10:11). Kršćanski vođe mogu nas iznevjeriti, no Bog nikada neće.

– Tanya Marlow

Dobri Pastiru, samo ti daješ utjehu i nježno se brineš.