Odgovor poput Kristova

Pročitajte: Prva Petrova poslanica 2:21-25
21 Doista, na to ste pozvani, jer je i Krist trpio za vas i ostavio vam primjer da idete za njegovim stopama.
22 »On koji ne učini grijeha
i u čijim se ustima ne nađe prijevara.«
23 Kad su ga vrijeđali, nije uzvraćao uvredama. Nije prijetio dok je trpio, nego se prepustio onome koji ga je nepravedno osudio. 24 On je naše grijehe sam na svojemu tijelu iznio na drvo, da grijesima umremo i pravdi živimo. Njegovim se ranama iscijeliste. 25 Doista, bili ste kao izgubljene ovce, ali sad se obratiste k pastiru i čuvaru svojih duša.

Kad su ga vrijeđali, nije uzvraćao uvredama. Nije prijetio dok je trpio, nego se prepustio onome koji ga je nepravedno osudio.

1 Petrova 2:23

GEORGE je radio na jednom građevinskom objektu, usred ljetne vrućine, kada je netko tko živi u blizini ušetao na gradilište. Vidno ljutit, čovjek je počeo psovati i kritizirati sve oko projekta i načina na koji se radi. George je primao uvrede bez riječi, sve dok bijesni čovjek nije prestao vikati. Zatim je blago odgovorio: »Imali ste stvarno težak dan, zar ne?« Iznenada, čovjekovo se lice smekšalo, pognuo je glavu i rekao: »Žao mi je zbog načina na koji sam razgovarao s vama.« Georgeova ljubaznost ublažila je gnjev drugog čovjeka.

Postoje trenuci kada želimo uzvratiti udarac, na uvredu odgovoriti uvredom. Ono što je George pokazao umjesto toga bila je dobrota koja se najsavršenije očitovala u načinu na koji je Isus trpio posljedice naših grijeha: »… on koji vrijeđan nije zauzvrat vrijeđao, mučen nije prijetio nego je to prepuštao pravednomu Sucu…« (r. 23, K. S.).

Svi se suočavamo s trenucima kada smo krivo shvaćeni ili napadnuti. Možda želimo uzvratiti istom mjerom, ali Isusovo nas srce poziva da budemo ljubazni, da težimo miru i razumijevanju. Možda nas danas Bog želi upotrijebiti da blagoslovimo nekoga tko ima težak dan.

– Bill Crouder

Brižni Oče, molimo te pomogni nam pronalaziti u tebi snagu, milost i mudrost da odražavamo Isusovu narav.