Bog nas vidi

Pročitajte: Amos 7:10-17
10 Amasja, svećenik u Betelu, posla k Jeroboamu, Izraelovu kralju, i poruči mu: »Amos diže bunu na te u Izraelovoj kući. Zemlja ne može više podnositi svih njegovih govora. 11 Jer je Amos ovako govorio: Jeroboam će poginuti od mača, a Izrael će putovati iz svoje zemlje u progonstvo.«
12 I Amasja reče Amosu: »Vidovnjače, idi, skloni se u Judinu zemlju! Ondje jedi svoj kruh i ondje prorokuj! 13 Ne prorokuj više u Betelu; jer je on kraljevsko svetište i hram kraljevine.« 14 Tada odgovori Amos Amasji: »Nisam ni prorok ni proročki učenik, nego sam govedar i uzgajam dudove. 15 Ali me Gospodin uzeo od stada, i Gospodin mi je zapovjedio: Idi, prorokuj mojemu narodu Izraelu! 16 A sada čuj Gospodnju riječ! Ti kažeš:
Ne prorokuj protiv Izraela
i ne svjedoči protiv Izakova doma!
17 Zato ovako veli Gospodin:
Žena će tvoja činiti sramotu u gradu.
Sinovi će ti i kćeri pasti od mača.
Zemlja će ti se razdijeliti mjeračkim užem.
A ti ćeš sam umrijeti u nečistoj zemlji,
i Izrael mora putovati iz svoje zemlje u progonstvo.«

Ali me Gospodin uzeo od stada, i Gospodin mi je zapovjedio: Idi, prorokuj mojemu narodu Izraelu!

Amos 7:15

POSTOJI četrnaest milijarda stabala u državi Michigan u Sjevernoj Americi. Mnoga od njih sasvim su obična prema većini standarda. Ipak, država je domaćin godišnjeg natjecanja Big Tree Hunt, za prepoznavanje najstarijih i najvećih stabala; koja treba cijeniti kao žive znamenitosti. Natjecanje uzdiže obična stabla na višu razinu, a u svakoj šumi može rasti pobjednik kojeg samo treba primijetiti.

Za razliku od većine ljudi, Bog uvijek primjećuje obično. Brine se za ono što ili koga drugi zanemaruju. Bog je poslao običnog čovjeka po imenu Amos u Izrael za vrijeme vladavine kralja Jeroboama. Amos je poticao svoj narod da se odvrati od zla i traži pravdu, ali bio je izopćen i rekli su mu da šuti. »Vidovnjače, idi, skloni se u Judinu zemlju«, rekoše s podsmijehom, »i ondje prorokuj!« (r. 12) Amos je odgovorio: »Nisam ni prorok ni proročki učenik, nego sam govedar i uzgajam dudove. Ali me Gospodin uzeo od stada i zapovjedio: ‘Idi, prorokuj mojemu narodu Izraelu!’« (r. 14,15).

Bog je poznavao i primijetio Amosa dok je bio običan pastir, brinuo se o stadu i drveću. Stotinama godina poslije Isus je primijetio i pozvao običnu dvojicu, Natanaela (Ivan 1:48) i Zakeja (Luka 19:4,5) u blizini stabala smokve. Ako se i mi osjećamo tako, Bog nas vidi, voli i upotrebljava.

– Karen Pimpo

Bože, kad se osjećamo zanemareno, ti nas voliš.