Biblije na sjedalu

Pročitajte: Zaharija 4:1-7
1 Tada me anđeo koji je govorio sa mnom probudi opet kao čovjeka koji se budi oda sna. 2 Upita me: »Što vidiš?« Ja odgovorih: »Vidim svijećnjak, sav od zlata, i gore na njemu uljanica. On ima sedam svjetiljaka i sedam cijevi ide k svjetiljkama što su na njemu. 3 Dvije masline stoje uza nj, jedna s desne strane svijećnjaka, a druga s lijeve.« 4 Upitao sam anđela koji je govorio sa mnom: »Što to znači, gospodaru moj?« 5 Anđeo koji je govorio sa mnom odgovori mi: »Zar ne znaš što to znači?« Ja odgovorih: »Ne znam, gospodaru moj!« 6 Tada mi odgovori: »To je Gospodnja riječ Zerubabelu: Ne vojnom moći, niti silom, nego mojim duhom – veli Gospodin nad vojskama. 7 A tko si ti, velika goro? Pred Zerubabelom postat ćeš ravnica! On će iznijeti zabatni kamen s radosnim poklikom: Blago njemu, blago!«

Ne vojnom moći, niti silom, nego mojim duhom – veli Gospodin nad vojskama.

Zaharija 4:6

ANDREWOV Volkswagen se zaustavio, a carinici su prišli. Molio je kao i mnogo puta u prošlosti: »Bože, kad si bio na zemlji, učinio si da slijepe oči progledaju. Sada, molim te, učini oči da ne vide.« Carinici su pretražili automobil, ne govoreći ništa o Biblijama u prtljazi. Andrew je prešao granicu, noseći svoj teret onima koji nisu mogli posjedovati Bibliju.

Andrew van der Bijl, ili brat Andrew, oslanjao se na Božju moć za naizgled nemoguć zadatak dostaviti Sveta pisma u zemlje u kojima je kršćanstvo bilo protuzakonito. »Ja sam običan čovjek«, rekao je naglašavajući svoje ograničeno obrazovanje i nedostatak sredstava. »Ono što sam ja učinio, može svatko.« Danas njegova organizacija Open Doors International pomaže progonjenim kršćanima diljem svijeta.

Kad se Zerubabel, namjesnik Judeje, suočio s naizgled nemogućim zadatkom ponovne izgradnje hrama nakon što su se Židovi vratili iz progonstva, bio je obeshrabren. Ali Bog ga je podsjetio da se ne oslanja na ljudsku moć, već na njegov duh (r. 6). Ohrabrio ga je kroz viziju koju je dao proroku Zahariji o svjetiljkama s uljanicama (r. 2,3). Kao što su svjetiljke mogle gorjeti zbog ulja, Zerubabel i Izraelci mogli su izvršiti zadatak oslanjajući se na njegovu snagu.

Oslanjajmo se na Boga i činimo ono na što nas on poziva.

– Karen Huang

Duše Sveti, trebamo tvoju pomoć, ne možemo sami.