Trčanje za Isusom

Pročitajte: Titu 2:1-5
1 Ti govori što se slaže sa zdravim naukom. 2 Starci neka budu trijezni, časni, mudri, zdravi u vjeri, u ljubavi, u strpljivosti. 3 Starice isto tako neka se vladaju kako dolikuje svetima: neka ne kleveću, neka ne robuju vinu, neka poučavaju u dobru. 4 Neka mudro upućuju mlade žene da ljube svoje muževe i svoju djecu. 5 Neka budu razborite, čiste, dobre kućanice, blage, pokorne svojim muževima, da se ne pogrđuje Božja riječ!

Pravednik će cvjetat kao palma… U starosti donosit će plod, bit će sočni i svježi…

Psalam 92:13-15

KAD ljudi razmišljaju o utrci na 100 metara, trenutačni svjetski rekorder Usain Bolt mogao bi im pasti na pamet. Ali nedavno sam čitao o Juliji »Hurricane« Hawkins. Godine 2021. Julia je prošla kroz cilj prije svih ostalih trkača i pobijedila u utrci na 100 metara. Njezino je vrijeme, doduše, bilo nešto lošije od Boltovih 9,58 sekundi – nešto više od 60 sekundi. Ali imala je i 105 godina!

Ima još mnogo toga što bi nam se moglo svidjeti kod te žene koja još uvijek trči utrke. I kršćani nikada ne prestaju trčati u utrci koja im je određena (Hebrejima 12:1,2). Psalmist ovako govori o vjernicima u kasnijim fazama života: »Ko palma cvate pravednik… Rod donose i u starosti, sočni i puni svježine… (Psalam 92:13,14, K. S.).

Stariji vjernici koji slijede takav standard mogu pronaći daljnje upute u poslanici apostola Pavla Titu. Iskusni »starci« trebaju biti »zdravi u vjeri, u ljubavi, u strpljivosti« (Titu 2:2), a »starice… neka poučavaju u dobru« (r. 3).

Nema upute starijim vjernicima da prestanu trčati. Možda ne onako kako to čini Julia na trkaćoj stazi, ali na načine koji časte Boga jer im on daje potrebnu snagu. Trčimo u utrci kako bismo donosili plod i dobro služili njemu i drugima.

– Dave Branon

Isuse, hvala ti za svaki dan koji si nam dao. Bez obzira na naše godine, pomogni nam trčati u utrci tebi na čast.