Jednostavna djela

Pročitajte: Ruta 2:1,2,5-11
1 Noemi je imala rođaka svojega muža, čovjeka vrlo bogata, iz Elimelekova roda, po imenu Boaza.
2 I jednoga dana reče Moapka Ruta Noemi: »Rado bih izišla u polje i ako mi se dopusti, pobirala bih klasje.«
Ona odgovori: »Idi, draga kćeri!«

5 Tada upita Boaz slugu koji je nadzirao žeteoce: »Čija je ovo djevojka?«
6 Sluga koji je nadzirao žeteoce odvrati: »To je Moapka, djevojka koja je s Noemom došla iz moapske zemlje. 7 Molila je: Rado bih pobirala i skupljala klasje između snopova za žeteocima. I došla je, i od ranoga jutra do sada bila je na nogama, i jedva da je samo malo predahnula.«
8 Tada reče Boaz Ruti: »Slušaj, kćeri moja, nemoj ići pobirati na njivi nekog drugog! Ne odlazi odavle, nego se drži mojih djevojaka! 9 Pazi na kojoj njivi one žanju pa idi za njima! Ja sam slugama zapovjedio da te ne diraju. Kad ožedniš, idi k posudama i pij što su sluge donijele!«
10 Tada ona pade ničice, pokloni se sve do zemlje i reče mu: »Kako to da si mi tako milostiv i tako ljubazan prema meni, premda sam tuđinka?«
11 Boaz joj odgovori: »Čuo sam ja sve što si učinila svojoj svekrvi iza smrti svojega muža. Oca, majku i zavičaj si ostavila pa si došla k narodu koji nisi prije poznavala.

Obucite se dakle kao izabranici Božji, sveti i ljubljeni, u srdačno milosrđe, dobrotu, poniznost, blagost i strpljivost.

Kološanima 3:12

KAD je moja mama bila u hospiciju i približavala se svojim posljednjim danima na zemlji, bila sam dirnuta iskrenom ljubaznošću njegovateljice. Nakon što je nježno podigla moju slabašnu mamu sa stolca i smjestila ju u krevet, pomilovala ju je po glavi dok se naginjala nad njom i rekla: »Tako si slatka.« Zatim je pitala kako sam. Njezina me dobrota ganula do suza.

Taj jednostavan čin ljubaznosti bio je upravo ono što mi je trebalo jer sam znala da u očima te žene moja mama nije samo pacijent, nego ju je vidjela kao osobu velike vrijednosti.

Tijekom Noemine i Rutine žalosti zbog gubitka muževa, Boaz je iskazao dobrotu Ruti i dopustio joj da skuplja ostatke žita iza žetelaca. Čak im je naredio da ju ostave na miru (Ruta 2:8,9). Njegova ljubaznost bila je potaknuta Rutinom brigom za Noemi: »Čuo sam ja sve što si učinila svojoj svekrvi iza smrti svojega muža« (r. 11). Nije ju vidio kao strankinju ili udovicu, već kao ženu u potrebi.

Bog želi da se obučemo »u srdačno milosrđe, dobrotu, poniznost, blagost i strpljivost« (Kološanima 3:12). Dok nam pomaže, naša jednostavna djela dobrote mogu razveseliti srca, donijeti nadu i potaknuti dobrotu u drugima.

– Alyson Kieda

Bože, pomogni nam da ne propustimo činiti dobro.