Isus je loza

Pročitajte: Jeremija 33:14-16
14 Doista, dolazi vrijeme, govori Gospodin, kad ću ispuniti obećanje što sam ga dao Izraelovoj i Judinoj kući. 15 U one dane i u ono vrijeme učinit ću da iznikne Davidu prava klica. On će činiti pravo i pravednost na zemlji. 16 U one dane zadobit će Juda pomoć i Jeruzalem će stanovati u sigurnosti. Zvat će se: »Gospodin, naše spasenje!«

… učinit ću da iznikne Davidu prava klica. On će činiti pravo i pravednost na zemlji.

Jeremija 33:15

IZDIŽUĆI se između crvenih planina Sedone u Arizoni, nalazi se prekrasna kapela Svetog Križa. Kad sam ušla, odmah me privukla neobična skulptura Isusa na križu. Umjesto tradicionalnog križa, Isus je prikazan razapet na granama stabla s dvama deblima. Vodoravno, odsječeno, mrtvo deblo predstavlja izraelska plemena u Starom zavjetu koja su odbacila Boga. Drugo se deblo uzdiže i predstavlja procvat plemena Jude i obiteljske loze kralja Davida.

Simboličko značenja toga umjetničkog djela otkriva važno starozavjetno proročanstvo o Isusu. Iako je Judino pleme živjelo u zarobljeništvu, prorok Jeremija objavio je Božju poruku punu nade da će »ispuniti obećanje« koje je dao (r. 14) i pribaviti Spasitelja koji će »činiti pravo i pravednost na zemlji« (r. 15). Jedan način na koji će ljudi prepoznati Spasitelja bio je taj da će dati da »iznikne Davidu prava klica« (r. 15), što znači da će Spasitelj biti potomak kralja Davida.

Skulptura vješto prikazuje istinu da je Bog, navodeći detalje Isusove obiteljske loze, bio vjeran i ispunio sve što je obećao. Štoviše, to je podsjetnik da nam njegova vjernost u prošlosti daje sigurnost da će on ispuniti svoja obećanja i u budućnosti.

– Lisa M. Samra

Hvala Ti, Svemogući Bože, što si vjeran, što ispunjavaš sva svoja obećanja.