Promijenjeni iznutra

Pročitajte: Evanđelje po Mateju 23:23-33
23 Teško vama, pismoznanci i farizeji, licemjeri! Vi dajete desetinu od metvice, kopra i kima, a zanemarujete najvažnije zahtjeve zakona: pravednost, milosrđe i vjernost. Ovo se mora vršiti, drugo ne propustiti. 24 Slijepi vođe! Cijedite komarca, a devu proždirete.
25 Teško vama, pismoznanci i farizeji, licemjeri! Vi čistite čašu i zdjelu izvana, a iznutra su pune grabeži i pohlepe. 26 Slijepi farizeju, očisti najprije nutrinu čaše i zdjele, onda će biti čista i vanjština.
27 Teško vama, pismoznanci i farizeji, licemjeri! Vi ste kao okrečeni grobovi. Izvana izgledaju doduše lijepo, a iznutra su puni mrtvačkih kostiju i svakoga smrada. 28 Tako se i vi izvana pokazujete ljudima pravedni, a iznutra ste puni licemjerja i zloće.
29 Teško vama, pismoznanci i farizeji, licemjeri! Vi gradite grobove prorocima i krasite spomenike pravednicima 30 i govorite: Da smo mi živjeli u dane svojih otaca, ne bismo se s njima ogriješili o krv proroka. 31 Time sami svjedočite da ste sinovi onih koji su pobili proroke. 32 Tako dopunjate mjeru svojih otaca. 33 Zmije i gujino leglo, kako ćete umaći paklenoj osudi?

Vi čistite čašu i zdjelu izvana, a iznutra su pune grabeži i pohlepe.

Matej 23:25

U najgorem požaru od Drugoga svjetskog rata u Velikoj Britaniji vatra je progutala dvadesetčetverokatnu zgradu Grenfell Tower u zapadnom Londonu, odnijevši živote sedamdesetero ljudi. Istraga je otkrila da je glavni razlog tako brzog širenja požara bila obloga od aluminija korištena tijekom renoviranja koja je pokrivala vanjski dio zgrade, no imala je vrlo zapaljivu plastičnu jezgru.

Kako je tako opasan materijal dopušteno prodavati i ugrađivati? Prodavači nisu objavili loše rezultate ispitivanja sigurnosti od požara, a kupci, privučeni niskom cijenom materijala, nisu se obazirali na znakove upozorenja. Sjajna obloga izgledala je lijepo izvana.

Neke od Isusovih najoštrijih riječi bile su upućene vođama koje je optužio da prikrivaju korupciju iza lijepog izgleda. Rekao je da su kao »okrečeni grobovi« – izvana lijepi, ali iznutra »puni mrtvih kostiju« (r. 27). Umjesto da traže »pravednost, milosrđe i vjernost« (r. 23), bili su usredotočeni na izgled, čisteći »čašu i zdjelu izvana, a iznutra su pune grabeži i pohlepe« (r. 25).

Lakše je usredotočiti se na izgled, nego iskreno iznijeti svoj grijeh i slomljenost pred Boga. On nas poziva da mu dopustimo da nas očisti »od svake nepravde« (1 Ivanova 1:9).

– Monica La Rose

Milostivi Bože, očisti nas i oblikuj po svojoj volji.