Stvarno živjeti

Pročitajte: Poslanica Hebrejima 13:5-8
5 Ne budite srebroljupci, budite zadovoljni onim što imate! Jer on reče: »Ne ću te ostaviti, niti ću te napustiti.« 6 Zato možemo s pouzdanjem govoriti:
»Gospodin je moj pomoćnik,
i ne ću se bojati; što će mi učiniti čovjek?«
7 Sjećajte se svojih predstojnika koji su vam izlagali Božju riječ; gledajte na svršetak njihova življenja i nasljedujte njihovu vjeru! 8 Isus Krist je isti jučer i danas i uvijeke.

Ne ću te ostaviti, niti ću te napustiti.

Hebrejima 13:5

TISUĆE ljudi molilo se za pastora Eda Dobsona kada je 2000. obolio od amiotrofične lateralne skleroze. Mnogi su vjerovali da će Bog odmah odgovoriti na njihove molitve za ozdravljenje. Nakon dvanaest godina bolesti zbog koje su Edovi mišići postupno propadali (i tri godine prije nego što je umro), pitali su ga što misli zašto ga Bog nije ozdravio. »Nema dobrog odgovora, pa ne pitam«, odgovorio je. Njegova žena Lorna je dodala: »Ako ste opsjednuti time da morate dobiti odgovor, ne možete stvarno živjeti.«

Čujete li bogobojaznost u Edovim i Lorninim riječima? Znali su da je Božja mudrost iznad njihove. Ipak, Ed je priznao: »Smatram da je gotovo nemoguće ne brinuti se za sutra.« Znao je da će bolest uzrokovati sve veću invalidnost, i nije znao kakav ga novi problem čeka sljedećeg dana.

Kako bi se usredotočio na sadašnjost, Ed je stavio ove retke u svoj automobil, na ogledalo u kupaonici i pored svog kreveta: »‘Ne ću te ostaviti, niti ću te napustiti’. Zato možemo s pouzdanjem govoriti: ‘Gospodin je moj pomoćnik, i ne ću se bojati…’« (r. 5,6). Kad god bi se zabrinuo, ponavljao bi te retke kako bi usredotočio svoje misli na tu istinu.

Nitko ne zna što će donijeti sljedeći dan. Možda bi nam Edov primjer mogao pomoći da svoje brige pretvorimo u prilike da vjerujemo Bogu.

– Anne Cetas

Bože, ti si Bog i sve znaš. Nauči nas vjerovati ti.