Nevidljivi kralj

Pročitajte: Daniel 10:10-19
10 Najednom me dotakla neka ruka i podigla me na koljena i na ruke. 11 On mi reče: Daniele, predragi čovječe, slušaj riječi koje ću ti kazati! Uspravi se! Jer sam sada poslan k tebi. Kad mi je to rekao, ustao sam dršćući. 12 Tada mi reče: Ne boj se, Daniele! Jer odmah prvoga dana, kad si se trudio da dobiješ pouku, i kad si se ponizio pred svojim Bogom, bile su uslišane tvoje molbe. Ja dolazim na tvoju molitvu. 13 Dvadeset i jedan dan opirao mi se knez anđeo perzijskog kraljevstva. Tada mi je došao u pomoć Mihael, jedan od najviših knezova anđela. Ostavio sam ga tamo kod kneza anđela perzijskoga kraljevstva. 14 I dolazim da ti kažem što čeka tvoj narod u budućim danima. Jer viđenje ide još u daleke dane.
15 Dok mi je govorio te riječi, skrenuo sam oči na zemlju i zašutio sam. 16 Ali on, koji je izgledao kao čovjek, dotače se mojih usana. Tada sam mogao otvoriti svoja usta i rekao sam njemu, koji je stajao preda mnom: Gospodaru moj, ovom prikazom posve sam potresen i svu sam snagu izgubio. 17 Kako bih mogao, gospodaru, ja, tako neznatan sluga, govoriti s jednim tako visokim gospodarem kao što si ti? Tada mi nestaje sva snaga; i dah me ostavlja. 18 I još me se jednom dotakao on, koji je izgledao kao čovjek, i dao mi nove snage. 19 Rekao mi je: Ne boj se, preljubljeni čovječe! Mir neka je s tobom! Ohrabri se, ohrabri se! Dok je tako govorio sa mnom, osjetio sam se ojačan. Rekao sam: Govori, gospodaru, jer si me ojačao!

Ja dolazim na tvoju molitvu.

Daniel 10:12

HODOČASNIK je mjuzikl temeljen na knjizi Hodočasnikovo putovanje (Put kršćanina), alegoriji života onih koji su uzvjerovali u Krista. Gledateljima su zorno prikazane sve nevidljive sile duhovnog svijeta. Lik kralja, koji predstavlja Boga, prisutan je na pozornici tijekom gotovo cijele predstave. Odjeven je u bijelo i zaustavlja napade neprijatelja, nježno grli one koji pate i druge potiče na dobra djela. Unatoč njegovoj nezamjenjivoj ulozi, glavni ljudski likovi ne mogu vidjeti Kralja, već samo posljedice onoga što čini.

Živimo li kao da pravi Kralj djeluje u našim životima, čak i kada ga ne možemo vidjeti? U vrijeme potrebe, prorok Daniel vidio je čovjeka odjevenog u platno, »prikazu« (r. 7) koji je bio poslan kao izravan odgovor na njegove molitve (r. 12). Glasnik je objasnio da je duhovno ratovanje odgodilo njegov dolazak i da je u pomoć morao doći anđeo Mihael (r. 13). Podsjetio je Daniela da je, iako nije mogao vidjeti Boga, bio okružen dokazima njegove brige i pozornosti. »Ne boj se, preljubljeni čovječe! (r. 19) rekao mu je glasnik. Na kraju mjuzikla, kada glavni lik nakon mnogih nevolja stigne do vrata raja, prvi put radosno uzvikne: »Vidim kralja!« Sve dok ga ne vidimo svojim novim očima na nebu, očekujemo njegovo djelovanje u našim životima danas.

– Karen Pimpo

Kralju Isuse, molimo te pomogni nam da nikad ne zaboravimo da si blizu.