Više od obitelji

Pročitajte: Evanđelje po Marku 6:1-6
1 Odatle ode i stigne u svoj zavičaj. Pratili su ga njegovi učenici. 2 Sljedeće subote učio je u sinagogi. Mnogi su se slušatelji divili Isusovu nauku i pitali su: »Odakle njemu to? Kakva li mu je mudrost dana? Kako se velika čudesa događaju po njegovim rukama! 3 Nije li ovo drvodjelja, Marijin sin i Jakovljev, Josipov, Judin i Šimunov brat? Ne stanuju li i njegove sestre ovdje kod nas?« Tako su se sablažnjavali nad njim. 4 A Isus im reče: »Prorok ne vrijedi nigdje manje negoli u svojemu rodnom gradu, kod svojih rođaka i u svojemu domu.« 5 Nije ondje mogao učiniti nijednoga čuda, osim što je stavio svoje ruke na nekoliko bolesnika i iscijelio ih. 6 Čudio se je njihovoj nevjeri.
Nakon toga je išao po okolnim selima i učio ih.

Tako su se sablažnjavali nad njim.

Marko 6:3

JON je bio profesor na prestižnom sveučilištu. Njegov stariji brat David bio je ponosan, ali, kao što to obično biva, kad god bi se pružila prilika spomenuo bi da ga je pobijedio u hrvanju dok su bili dječaci. Jon je bio uspješan, ali uvijek će biti Davidov mlađi brat.

Teško je zadiviti obitelj – čak i ako si Mesija. Isus je odrastao u Nazaretu, i sumještanima je bilo teško povjerovati da je poseban. Ipak, bili su zadivljeni. »Kako se velika čudesa događaju po njegovim rukama! Nije li ovo drvodjelja, Marijin sin…?« (r. 2,3) Isus je uzvratio: »Prorok ne vrijedi nigdje manje nago u svojemu rodnom gradu, kod svojih rođaka i u svojemu domu« (r. 4). Svi oni su dobro poznavali Isusa, ali nisu mogli vjerovati da je Sin Božji.

Možda ste odrasli u bogobojaznoj obitelji. Vaša najranija sjećanja uključuju odlazak u crkvu i pjevanje pjesama. Isus je uvijek bio obitelj. Ili ste možda upoznali Isusa nedavno. U svakom slučaju, ako vjerujete i slijedite ga, Isus je obitelj. On se ne srami zvati nas braćom i sestrama« (Hebrejima 2:11). Isus je naš stariji brat u Božjoj obitelji (Rimljanima 8:29)! Ovo je velika povlastica, ali ta bi ga bliskost mogla učiniti običnim. Samo zato što je netko član obitelji, ne znači da nije poseban. Nije li vam drago da je Isus obitelj, i više od obitelji?

– Mike Wittmer

Dragi Isuse, hvala ti što si nas doveo u Božju obitelj.