Isus rastjeruje tamu

Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 8:12-18
12 Isus im dalje reče: »Ja sam svjetlo svijeta. Tko ide za mnom, ne hoda u tmini, nego će imati svjetlo života.« 13 Tada mu rekoše farizeji: »Ti sam za sebe svjedočiš. Tvoje svjedočanstvo nije istinito.« 14 Isus im odvrati: »Iako ja svjedočim sam za sebe, istinito je moje svjedočanstvo. Jer znam odakle dođoh i kamo idem. A vi ne znate odakle dolazim i kamo idem. 15 Vi sudite po tijelu, ja ne sudim nikome. 16 I ako sudim ja, sud je moj istinit, jer nisam sam, nego ja i Otac koji me posla. 17 U vašem zakonu stoji pisano da je svjedočanstvo dvojice ljudi istinito. 18 Ja sam koji svjedočim sam za sebe, i Otac koji me posla svjedoči za mene.«

Tko ide za mnom, ne hoda u tmini, nego će imati svjetlo života.

Ivan 8:12

»NAPUSTI svoj posao«, Bog je jasno rekao, »onda ću ti reći što da radiš.« Bila je to izazovna proročanska riječ, i moj je suprug poslušno dao otkaz. Nedugo zatim osjetio je Božji poziv da se školuje za služenje u baptističkoj crkvi. Naš pastor nije bio oduševljen, ali je obećao da će se moliti. Zbunjeni, tapkali smo u tami svoje zbunjenosti tražeći potvrdu.

Sljedeće večeri na molitvenom skupu sjetila sam se jednoga biblijskog retka. Nije imao veze s temom molitve, pa sam šutjela. Kod kuće, moj suprug koji se usrdno molio za svoju budućnost, spomenuo je isti redak. Zagrlili smo se dok nas je Božje svjetlo umirivalo i pokazivalo put. A onda je nazvao naš pastor i rekao da je Bog promijenio njegovo srce!

Razdoblja neizvjesnosti često izazivaju u nama osjećaj da se spotičemo u tami, ali Isus je rekao: »Ja sam svjetlo svijeta« (r. 12). On daje život našem duhu, svojim nas svjetlom hrabri i vodi. Zaslijepljeni legalizmom, farizeji nažalost nisu htjeli povjerovati i prihvatiti njegovu božansku narav (r. 13-18), ali svjetlo Kristove prisutnosti raspršuje duhovnu tamu za svakoga tko ide za njim.

Ako se borimo u tami poteškoća, otvorimo srca Kristovu životu. Svjetlo njegove prisutnosti u molitvi i Svetom pismu učvršćuje nas, uvjerava i vodi kroz sve okolnosti.

– Anne Le Tissier

Sveprisutni Isuse, hvala ti što nas čvrsto držiš za ruku.