Svemirska utrka

Pročitajte: Prva poslanica Korinćanima 3:3-9
3 jer ste još tjelesni. Zaista, dok među vama ima zavisti i prepiranja, niste li tjelesni, i ne živite li po čovjeku? 4 Jer kad netko govori: »Ja sam Pavlov«, a drugi: »Ja Apolonov«, ne postupate li samo kao ljudi? 5 Tko je dakle Apolon, a tko je Pavao? Sluge po kojima ste primili vjeru, svaki kako mu je Gospodin dao. 6 Ja posadih, Apolon zali, a Bog dade te uzraste. 7 Tako niti je što onaj koji sadi, ni onaj koji zalijeva, nego Bog koji daje te raste. 8 A onaj koji sadi i koji zalijeva jedno su i svaki će primiti svoju plaću po svojemu trudu. 9 Mi smo naime Božji suradnici, a vi ste Božja njiva, Božja građevina.

Mi smo naime Božji suradnici, a vi ste Božja njiva, Božja građevina.

1 Korinćanima 3:9

SJEDINJNE Američke Države objavile su 29. lipnja 1955. namjeru da pošalju satelite u svemir. Ubrzo nakon toga i Sovjetski Savez objavio je da namjerava učini isto. Počela je svemirska utrka. Sovjeti će lansirati prvi satelit (Sputnik) i poslati prvog čovjeka u svemir. Jurij Gagarin prošao je orbitom našeg planeta. Utrka se nastavila sve dok 20. srpnja 1969. Neil Armstrong »velikim skokom za čovječanstvo« na površinu Mjeseca nije neslužbeno završio to natjecanje. Uskoro je počelo razdoblje suradnje koja je dovela do izgradnje Međunarodne svemirske postaje.

Ponekad natjecanje može biti zdravo, tjera nas da postignemo ono što inače ne bismo ni pokušali. Međutim, ponekad je destruktivno. To je bio problem u crkvi u Korintu jer su se skupine vjernika priklonile različitim crkvenim vođama. Pavao je progovorio o tome kada je napisao: »Tako niti je što onaj koji sadi, ni onaj koji zalijeva, nego Bog koji daje da raste« (r. 7) i zaključuje da smo svi »Božji suradnici« (r. 9).

Suradnici – ne suparnici. I ne samo jedni s drugima nego i sa samim Bogom! Uz njegovu pomoć i vodstvo možemo služiti zajedno kao suradnici u promicanju Isusove poruke, njemu u čast, a ne sebi.

– Bill Crouder

Bože, molimo te, nauči nas vrijednosti rada na čast tebi i na pomoć drugima.