Slušanje Božje glazbe

Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 14:24-27
24 Tko ne ljubi mene, ne drži mojih riječi. A riječ koju ste čuli od mene nije moja, nego Oca koji me posla.
25 Ovo sam vam govorio dok sam bio s vama. 26 A Branitelj, Duh Sveti, kojega će Otac poslati u ime moje, on će vas naučiti svemu i napominjat će vam sve što vam rekoh. 27 Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem. Ne dajem vam ga kao što svijet daje. Neka se ne plaši vaše srce i neka se ne boji!

A Branitelj, Duh Sveti… on će vas naučiti svemu i napominjat će vam sve što vam rekoh.

Ivan 14:26

NJIŠUĆI glavom od zadovoljstva, trinaestogodišnja Lucy odsvirala je složeno Chopinovo djelo na televizijskom natjecanju, savršeno pogađajući svaku notu. Ono što je njezinu izvedbu učinilo izvanrednom bili su osjećajnost s kojom je svirala i činjenica da je slijepa i da ima ozbiljne poteškoće u učenju. Suci su s divljenjem gledali otvorenih usta, naglas se pitajući kako je naučila svirati klavir. Budući da nije mogla čitati note, Lucy je stavljala prste preko učiteljevih ruku, prateći njegove pokrete i pažljivo slušajući kako svira.

Isus je želio da njegovi učenici uče od njega, slijede njegov nauk i onda kad više ne bude s njima (r. 24). Govorio im je Očeve riječi, a zatim nakon njegove smrti i uskrsnuća Duh Sveti nastavit će ih podučavati. Ovaj niz prisnosti i nasljedovanja sada teče od Trojedinog Boga do nas. Kao što je Isus obećao, Duh će nas naučiti svemu i podsjećat će nas na sve što je Isus govorio (r. 26).

Način na koji je Lucy naučila svirati klavir zahtijevao je prisan odnos sa svojim učiteljem. Morala mu je bezuvjetno vjerovati. Na sličan, ali dublji način možemo se osloniti na Duha Svetoga da djeluje u nama, prateći njegove pokrete i učeći od njega. Umjesto da se borimo sami, Duh će biti naš Branitelj (r. 26), podsjećat će nas i pomagati nam.

– Tanya Marlow

Napravimo prostora da slušamo vodstvo Duha Svetoga.