Trenutačno zadovoljstvo

03 Ozujak

Uzdaj se u Gospoda! Priberi snagu!
Budi hrabra srca i ufaj se u Gospoda!

Psalam 27:14

KADA je 1972. predstavljen fotoaparat Polaroid SX-70 bio je to revolucionarni izum na području fotografije. Tim je povodom Owen Edwards u znanstvenom časopisu pisao o tome kao o »čudu fizike, optike i elektronike«. Kada je fotografija snimljena, »prazan komad papira izašao bi iz prednjeg dijela fotoaparata i slika bi se razvila pred našim očima«. Ljudi su bili zadivljeni brzim, trenutačnim rezultatima.

Oswald Chambers vidio je čvrstu vezu između želje za trenutačnim rješenjem i požude. »Požuda jednostavno znači: ‘Moram to imati odmah, bilo da je riječ o tjelesnoj želji ili nečemu duhovnom. (…) Ne mogu čekati na Boga, On je nezainteresiran.’ Tako djeluje požuda.«

U 27. psalmu David piše o čekanju na Boga u vrijeme velike nevolje kada rješenju nije bilo ni traga. Umjesto da se prepusti očaju, David je i dalje bio siguran da će »gledati dobrotu Gospodnju u zemlji živih« (r. 13).

Živimo u svijetu koji sve želi »odmah«. Kada nam se čini da naše čežnje neće biti zadovoljene, psalmist nas potiče da se oslonimo na vječnoga Boga: »Uzdaj se u Gospoda! Priberi snagu! Budi hrabra srca i ufaj se u Gospoda!« (r. 14)

– David McCasland

Želimo li se osloboditi čežnje za trenutačnim,
gledajmo na vječno.

Psalam 27:4-14

4 Za jedno samo molim Gospoda, samo to ištem, da stanujem u kući Gospodnjoj sve dane svoga života, da iskusim Gospodnju dobrotu i gledam njegov Hram. 5 U dan nevolje sakrit će me Bog u svojoj kolibi, zaklonit me u skrovištu svoga šatora, uzdići me visoko na stijenu. 6 I tada će uzdići svoju glavu iznad neprijatelja koji me opkoljuju. A ja ću prinijeti u njegovu šatoru žrtve pune radosti, pjevat ću i veličati Gospoda. 7 Gospode, čuj moj glas dok te zazivam: Smiluj mi se! Usliši me! 8 Moje mi srce govori o tebi: traži njegovo lice! – Gospode, tražim tvoje lice. 9 Ne sakrivaj svoje lice od mene, ne odbacuj u gnjevu svog slugu, jer ti si moja pomoć! Ne odbijaj me, ne ostavljaj me. Bože, spasenje moje! 10 Kad bi me odbacili otac i majka, Gospod bi me primio. 11 Pokaži mi svoj put, Gospode, vodi me ravnom stazom zbog mojih protivnika! 12 Ne predaj me bijesu mojih mrzitelja jer lažni svjedoci ustaju protiv mene i oni koji dašću nasiljem. 13 Ja čvrsto vjerujem da ću gledati dobrotu Gospodnju u zemlji živih. 14 Uzdaj se u Gospoda! Priberi snagu! Budi hrabra srca i ufaj se u Gospoda!