Bez pristranosti

4 ozujak

Braćo moja, nemojte miješati s pristranošću vjeru u slavnoga našeg Gospodina Isusa Krista!

Jakov 2:1

NEDAVNO sam u jednom poznatom časopisu pročitao zapanjujuće rezultate ankete provedene 2010. godine: 57% onih koji odlučuju o tome koga će zaposliti smatra da će neugledna (ali stručna) osoba teže dobiti posao; njih 84% kaže da će njihovi šefovi dobro razmisliti prije nego što zaposle starijeg kandidata; 64% ih misli da bi poslodavci trebali imati pravo zapošljavati ljude na temelju njihova izgleda. Svi su oni primjer neprihvatljive pristranosti.

Pristranost nije ništa novo. Nalazimo je i u ranoj crkvi. Jakov joj se oštro i otvoreno suprotstavio. Proročkom odvažnošću i dušobrižničkom ljubavlju im je napisao: »Braćo moja, nemojte miješati s pristranošću vjeru u slavnoga Gospodina Isusa Krista!« (r. 1) Jakov je dao ovaj primjer pristranosti – davanje prednosti bogatima i zanemarivanje siromašnih (r. r. 2-4). To nije u skladu s vjerom u Isusa bez pristranosti (r. 1), suprotstavlja se milosti Božjoj (r. r. 5-7), krši zakon ljubavi (r. 8) i grijeh je (r. 9). Riješit ćemo se pristranosti ako slijedimo Isusov primjer: ljubimo li svoga bližnjega kao samoga sebe.

Oslobađamo se grijeha pristranosti kada dopuštamo da se Božja ljubav prema nama pokaže u svoj punini tako što volimo jedni druge.

– Marvin Williams

Pogled podigut prema Isusu sprječava nas da s visoka gledamo na druge.

Jakovljeva poslanica 2:1-10

1 Braćo moja, nemojte miješati s pristranošću vjeru u slavnoga našeg Gospodina Isusa Krista! 2 Doista, ako dođe na vaš sastanak čovjek sa zlatnim prstenjem i u raskošnoj odjeći, a dođe i siromah u bijednoj, 3 a vi pogledate onoga koji nosi raskošnu odjeću i reknete mu: Ti sjedi ovdje lijepo, a siromahu reknete: Ti stani tamo ili sjedi niže mojega podnožja, 4 niste li postupili proizvoljno i osudili nepravedno? 5 Čujte, ljubljena moja braćo! Ne izabra li Bog siromahe u ovome svijetu za bogataše u vjeri i za baštinike kraljevstva što ga obeća onima koji njega ljube? 6 A vi osramotiste siromaha. Nisu li bogataši oni koji vas tlače i vuku vas na sudove? 7 Ne psuju li oni lijepo ime koje je na vas zazvano? 8 Ako zaista vršite kraljevski zakon po Pismu: »Ljubi svoga bližnjega kao samoga sebe«, dobro činite! 9 Ako li ste pristrani, činite grijeh, i Zakon vas osuđuje kao prijestupnike. 10 Jer tko god drži cijeli Zakon, a pogriješi u jednome, kriv je za sve.