Snaga koja mijenja

8 ozujak

Ove zapovijedi, što ti ih dajem danas, neka ti budu upisane u srcu!

Ponovljeni zak. 6:6

MNOGI vole igre kojima provjeravaju svoje znanje. Nedavno smo se prijatelji i ja natjecali u poznavanju Biblije. Budući da smo sjedili ispred našeg ureda, naši su nas suradnici mogli čuti. Uskoro su uslijedila pitanja koja obuhvaćaju razdoblje od Noe pa sve do žene na studencu. Bio je pravi užitak slušati ih kako odgovaraju na pitanja iz Biblije.

Znanje o Bibliji je bitno, no Bog želi da nas Njegova riječ prožme, da postane dio nas kako bismo napredovali u zajedništvu s Njime. Duh Sveti koristi Riječ da bismo se obukli u novoga čovjeka i postali sličnijima Kristu (pročitajte Efežanima 4:20-24). Ona nam donosi »radost i veselje« (Jeremija 15:16), »sreću i uspjeh« (Jošua 1:8), oružje je za duhovnu borbu (pročitajte Matej 4:1-11). Nadalje čitamo: »Sve je pismo… korisno za poučavanje, za uvjeravanje, za popravljanje« (2 Timoteju 3:16), »svjetlo je stazi mojoj« (Psalam 119:105), daje mudrost pri rješavanju problema i potiče vjeru (pročitajte Izreke 1:2,3 i Rimljanima 10:17).

Učiti o Bibliji samo da bismo povećali svoje znanje može dovesti do duhovne oholosti jer »znanje nadima« (1 Korinćanima 8:1). No, dopustiti Duhu Svetome da nas Riječju mijenja, pomaže nam da uspješno prolazimo kroz životne oluje i da se s ljubavlju odnosimo prema Bogu i drugima.

– Dennis Fisher

Mnoge knjige mogu nas informirati, ali jedino nas Biblija može transformirati.

Ponovljeni zakon 6:4-9

4 Čuj, Izraele! Gospodin je Bog naš, jedini Gospodin! 5 Ljubi Gospodina, Boga svojega, svim srcem, svom dušom i svom snagom svojom! 6 Ove zapovijedi, što ti ih dajem danas, neka ti budu upisane u srcu! 7 Napominji ih svojoj djeci! Govori o njima ili kad boraviš kod kuće ili kad si na putu, ili kad liježeš ili kad ustaješ! 8 Priveži ih sebi kao znak na svoju ruku! Nosi ih kao spomen na čelu 9 i napiši ih na dovratnike svoje kuće i na svoja vrata!