Hrana za srce

16 ozujak

Kad si izdavao svoje zapovijedi, bile su mi kao jelo.

Jeremija 15:16

VOLIM hranu! Volim kada je lijepo poslužena i uživam u njezinom okusu. Da se mene pita jeo bih češće nego što treba – iako to ne bi činilo dobro mojoj liniji! Zato je dobro da moja žena zna kada me treba podsjetiti da jedem zdravo, umjereno i u pravo vrijeme.

Kada čitam ovu zanimljivu Jeremijinu misao – da su mu Božje zapovijedi (čak i one o Božjem sudu) bile »kao jelo« – pitam se jedem li ja Božju riječ tako halapljivo, s toliko žara i tako često.

Naravno da Jeremijine riječi ne smijemo shvaćati doslovno. To je bio njegov način da kaže da uživa u njoj cijelim svojim bićem. I upravo je to svrha Božje riječi. Ona je hrana za srce! Kada ju progutamo, Duh Sveti nam daje snagu da napredujemo i postajemo sve sličniji Isusu. Njegova riječ mijenja način na koji razmišljamo o Bogu, novcu, neprijateljima, poslu i obitelji. Drugim riječima, ona nam čini dobro. Zato »jedite« Božju riječi do mile volje! Nema sumnje da ćete se složiti i s ovim riječima proroka Jeremije: »Riječ mi je Tvoja bila radost i veselje mome srcu« (r. 16).

– Joe Stowell

Ja vjerujem Njegovoj riječi,

svoj život po njoj upravljam

i uvijek ću slijediti Njega,

On uzor i ponos je moj.

Što se više gostite Božjom riječi, postajete zdravijima.

Jeremija 15:15-21

15 Ti to znaš Gospodine! Spomeni me se i zauzmi se za me! Osveti me na mojim progoniteljima! Ne daj da budem zgrabljen preko tvoje strpljivosti! Sjeti se da podnosim porugu zbog tebe! 16 Kad si izdavao svoje zapovijedi, bile su mi kao jelo. Riječ mi je tvoja bila radost i veselje mome srcu. Jer sam ja prozvan po tvome imenu, Gospodine, Bože nad vojskama! 17 Ne sjedim u veselom krugu i ne veselim se. Prihvaćen tvojom rukom sjedim sâm, jer me ti napunjaš srdžbom. 18 Zašto da vječno traje moja bol, i zašto je ljuta moja rana pa ne će iscijeliti? Ti si mi postao kao varav potok, kao voda na koju se ne možeš osloniti. 19 Nato Gospodin odvrati ovako: »Ako budeš drugoga mišljenja, smiješ mi ponovno služiti. Ako iznosiš samo pravo, a ništa krivo, smiješ opet govoriti po mome nalogu. Oni se moraju obratiti tebi, a ti im se ne smiješ prignuti. 20 Činim te za taj narod mjedenim, neosvojivim zidom. Udarat će na te, ali te ne će nadvladati, jer sam ja s tobom da ti pomažem i da te spasim«, govori Gospodin. 21 »Ja ću te izbaviti iz ruku bezbožnika, oslobodit ću te iz ruku nasilnika.«