Pogrešno usmjerena ljubav

20 ozujak

Idoli su njihovi srebro i zlato, djelo ruku čovječjih.

Psalam 115:4

MARTIN Lindstrom, pisac i predavač, smatra da su za mnoge mobiteli isto što i najbolji prijatelj. Pokus u kojemu se koristio magnetskom rezonancijom mozga pomogao mu je da otkrije zašto. Kada je ispitanik vidio ili čuo da zvoni mobitel, njegov je mozak putem živčanih stanica odmah odaslao impulse u područje povezano s osjećajem ljubavi ili suosjećanja. Lindstrom je rekao: »Kao da su susreli voljenu osobu ili člana obitelji.«

Mnogo se toga bori za naše osjećaje, vrijeme i pozornost. Čini se da uvijek moramo razmisliti što nam je bitno u životu. Jošua je rekao Izraelcima da se boje Gospodina i služe jedino Njemu (pročitajte Jošua 24:14). To je bilo u potpunoj suprotnosti onome što su činili okolni narodi štujući idole. Njihovi su idoli bili napravljeni od metala i bili su »djelo ruku čovječjih (Psalam 115:4). Bili su potpuno nemoćni u odnosu na Gospodina. Zato je Božji narod bio upozoren da sigurnost potraži u Njemu, a ne u drugim bogovima (Suci 10:13-16). Isus je to ponovio u svojoj raspravi o zapovijedima: »Ljubi Gospodina Boga svim svojim srcem, svom svojom dušom i svom svojom misli!« (Matej 22:37)

»On je vaš pomoćnik i vaš štit!« (Psalam 115:9) Zato štujmo jedino Njega.

– Marvin Williams

Bog je jedini dostojan naše ljubavi i privrženosti.

Psalam 115

1 Ne nama, Gospode, ne nama, nego svojemu imenu daj slavu zbog dobrote i vjernosti svoje! 2 Zašto da govore narodi: »Gdje je Bog njihov?« 3 Bog je naš u nebu; sve što mu se svidi, to čini. 4 Idoli su njihovi srebro i zlato, djelo ruku čovječjih. 5 Imaju usta, a ne govore, oči imaju, a ne vide, 6 uši imaju, a ne čuju, nosnice, a ne mirišu, 7 ruke imaju, a ne pipaju, noge imaju, a ne hodaju, iz grla njihova glas ne izlazi. 8 Takvi će biti i oni koji ih napraviše i svi koji se u njih uzdaju. 9 Izraele, uzdaj se u Gospoda: on je vaš pomoćnik i vaš štit! 10 Kućo Aronova, uzdaj se u Gospoda: on je vaš pomoćnik i vaš štit! 11 Koji se bojite Gospoda, uzdajte se u Gospoda; on je vaš pomoćnik i vaš štit! 12 Gospod se nas spomenuo: on će nas blagosloviti! On će blagosloviti kuću Izraelovu, blagoslovit će kuću Aronovu. 13 Blagoslovit će one koji se boje Gospoda, male i velike. 14 Neka vas umnoži Gospod, vas i djecu vašu! 15 Nek vas blagoslovi Gospod koji stvori nebo i zemlju! 16 Nebo je nebo Gospodnje, a zemlju je dao ljudima. 17 Ne slave mrtvi Gospoda niti oni koji siđoše u tišinu. 18 A mi slavimo Gospoda od sada i dovijeka. Aleluja!