Tko je u centru?

25 ozujak

Gospodnja odluka ostaje dovijeka, misli srca Njegova od koljena do koljena.

Psalam 33:11

NEDAVNO sam doživjela »kopernikovski trenutak«. Shvatila sam: ja nisam centar svemira. Svijet se ne vrti oko mene. Ne vrti se mojom brzinom, prema mojim uvjetima niti prema mojim sklonostima i željama.

Iako bismo željeli da nije tako, nismo mi najvažniji. Sve se vrti oko Gospodina. U 33. psalmu čitamo da je On stvorio prirodu i upravlja svime (r. r. 6-9). Moru je postavio granice i »u spreme stavi bezdane« (r. 7). U prirodi se sve događa u skladu sa zakonitostima koje je On postavio.

Narodi se također okreću oko Boga. Zato »blago narodu kojemu je Bog Gospod« (r. 12). Nijedan se plan ili zamisao ne može suprotstaviti Bogu. U konačnici će Božji plan ostati dovijeka. Njegove nakane ništa neće osujetiti.

I cijelo se čovječanstvo okreće oko Boga (r. r. 13-19). Bog vidi sva ljudska bića. On je načinio srce svakoga od nas i razumije sve što radimo. Ima moć djelovati u našem životu i osloboditi nas iz situacija koje izmiču kontroli. Naš je život zamišljen tako da Bog bude u centru, ne mi. Zato budimo zahvalni što možemo služiti tako silnom Bogu koji ima kontrolu nad svakim dijelom našega života.

– Poh Fang Chia

Želim Te slaviti više nego što to činim, Gospode.

Tebe slaviti, Tebe tražiti, milost Tvoju želim spoznati,

moj Gospode.

Tek kada umremo sebi možemo živjeti Bogu.

Psalam 33:6-19

6 Gospodnjom riječju su stvorena nebesa i sva njihova vojska dahom njegovih usta. 7 Kao u bráne sabra on vode mora, u spreme stavi bezdane. 8 Nek se boji Gospoda sva zemlja, nek strepe pred njim svi stanovnici zemlje: 9 Jer on reče i to postade; on zapovjedi i to nastade. 10 Gospod razbija naum naroda, uništava namjere pucima. 11 Gospodnja odluka ostaje dovijeka, misli srca njegova od koljena do koljena. 12 Blago narodu kojemu je Bog Gospod, narodu kojega on sebi izabra za baštinu! 13 S neba gleda Gospod i vidi sve sinove čovječje. 14 S mjesta na kojem stoluje gleda sve stanovnike zemlje, 15 on koji je načinio svakome njegovo srce i zna sva njihova djela. 16 Ne spašava kralja velika vojska, niti se spašava junak veličinom snage. 17 Ne dovodi konj do pobjede, niti njegova jakost donosi spasenje. 18 Gle, Gospodnje oko počiva na svojim štovateljima, nad onima koji se ufaju u njegovu milost, 19 da im duše izbavi od smrti, da ih uzdrži u životu u vrijeme gladi!