Veza sa životom

27 ozujak

… spasi nas ne zbog djela pravde koja mi učinismo, nego po svom milosrđu, kupelji preporoda i obnove koju daje Duh Sveti.

Titu 3:5

DO svoje 16. godine Morris Frank (1908. – 1980.) potpuno je oslijepio. Nekoliko godina nakon toga otputovao je u Švicarsku i ondje upoznao Buddyja, psa koji je potaknuo Franka da se uključi u rad škole za obuku pasa vodiča.

S Buddyjem, koji ga je vodio, naučio je hodati prometnim pločnicima i prelaziti raskrižja. Opisujući slobodu koju mu je njegov pas vodič pružio, Frank je rekao: »Bilo je to veličanstveno: Buddy i kožni povodac bili su moja veza sa životom.« Buddy je Morrisu Franku omogućio pristup svijetu koji ga je okruživao.

Jednako tako Duh Božji nama daje pristup izobilnom duhovnom životu u Kristu. Kada prihvatimo Krista kao Gospodina, Bog čisti naše grijehe i obnavlja nas Duhom Svetim kojega »izli na nas obilno po Isusu Kristu našemu Spasitelju« (r. 6). Kada upoznamo Krista, Duh Sveti nam pomaže da iskusimo Božju ljubav (pročitajte Rimljanima 5:5), uči nas svemu (pročitajte Ivan 14:26), »posreduje za nas neiskazanim uzdisanjem« (Rimljanima 8:26) i potiče nas da obilujemo u nadi (pročitajte Rimljanima 15:13).

Dok razmišljate o svom odnosu s Bogom, sjetite se da je Duh Sveti vaš vodič. »Jer koji god se vladaju po Duhu Božjemu, oni su sinovi Božji« (Rimljanima 8:14).

– Jennifer Benson Schuldt

Duh Sveti potiče naše znanje i duhovni rast.

Poslanica Titu 3:1-11

1 Opominji ih da se pokoravaju poglavarstvima i vlastima, da budu poslušni i spremni na svako dobro djelo. 2 Neka nikoga ne grde, neka se ne svađaju, nego neka budu obazrivi i neka prema svim ljudima pokazuju svaku krotkost. 3 Jer i mi smo bili nekada nerazumni, nepokorni, lutalice. Živjeli smo u pakosti i zavisti, puni mržnje i mrzeći jedni druge. 4 A kad se pojavi dobrota i čovjekoljublje Boga našega Spasitelja, 5 spasi nas ne zbog djela pravde koja mi učinismo, nego po svom milosrđu, kupelji preporoda i obnove koju daje Duh Sveti. 6 Njega izli na nas obilato po Isusu Kristu, našemu Spasitelju, 7 da – opravdani njegovom milošću – po nadi budemo baštinici vječnoga života. 8 Pouzdana je ovo riječ, i hoću da to postojano iznosiš: neka se oni koji vjeruju u Boga trude i prednjače u vršenju dobrih djela. To je dobro i korisno ljudima. 9 A kloni se zapitkivanja, rodoslovlja, svađa i prepiranja o Zakonu, jer su beskorisna i isprazna! 10 Nakon što čovjeka krivovjerca opomeneš dva puta, kloni ga se, 11 znajući da se takav izopačio te griješi i sam sebe osuđuje.