Bolji svijet

29 ozujak

Vladajte se dobro među poganima, da bi oni… vidjevši vaša dobra djela, slavili Boga u dan pohođenja.

1 Petrova 2:12

U jednom od mojih najdražih stripova o Charlieu Brownu, uvijek samouvjerena Lucy izjavljuje: »Kako bi svijet mogao postajati lošijim kada sam ja u njemu? Od moga rođenja svijet je pokazao nedvojbeni napredak!«

Naravno, Lucy pokazuje nerealno i previsoko mišljenje o sebi, ali iznosi zanimljivu misao. Što bi se dogodilo kada bismo pokušali svijet učiniti boljim mjestom pokazujući Kristovu ljubav tamo gdje nas je Bog postavio?

Kada je Petar pisao prognanim vjernicima, savjetovao im je: »Vladajte se dobro među poganima« (r. 12) čineći dobra djela koja će u konačnici proslaviti Boga. Drugim riječima, svojim postupcima mi možemo svijet učiniti boljim. Zamislite kako bi ljubav, milosrđe, poštenje, opraštanje, pravda i mir, učinjeni u Kristovo ime, djelovali na naš svijet. Mislim da bi, kada bismo živjeli kako piše u tom retku, ljudi vjerojatno govorili: »Naš ured, naša škola ili naše susjedstvo su bolje mjesto zato što je ……… ovdje.«

Nitko sam ne može promijeniti cijeli svijet, ali milošću Božjom možemo dopustiti da promjena koju je Krist učinio u nama mijenja svijet oko nas.

– Joe Stowell

Isus Krist nas zove da svijetlimo:

susjedima svojim i u domu svom.

Svatko može učiniti nešto da svijet učini boljim
– može Kristu dopustiti da svijeti kroz njega.

Prva Petrova poslanica 2:9-12

9 A vi ste izabrani rod, kraljevsko svećenstvo, sveti narod, puk dobitka, da objavljujete slavna djela onoga koji vas pozva iz tame k svojemu divnome svjetlu. 10 Vi nekoć niste bili narod, a sada jeste narod Božji. Nekoć ste bili nemili Bogu, a sada ste mili. 11 Ljubljeni, opominjem vas kao došljake i putnike da se suzdržavate od tjelesnih želja koje vojuju protiv duše. 12 Vladajte se dobro među poganima, da bi oni koji vas sada kleveću kao zločince, vidjevši vaša dobra djela, slavili Boga u dan pohođenja.