Imate prijatelja

02 travanj

Više vas ne nazivam slugama, … nego sam vas nazvao prijateljima.

Ivan 15:15

JEDNA od ironičnih posljedica naglog porasta broja društvenih mreža je ta da se često osjećamo sve osamljenijima. Jedan članak na internetu upozorava: »Oni koji se bore protiv toga da neki prvenstveno ili isključivo provode život na internetu, tvrde da virtualni prijatelji nisu zamjena za prave prijatelje, i (…) oni koji prijatelje zamjenjuju virtualnim prijateljima postaju osamljenijima i depresivnijima nego prije.«

No, ostavimo tehnologiju. Svi vodimo bitku s osjećajem osamljenosti pitajući se zna li netko, razumije li i mari li za terete koje nosimo i probleme s kojima se suočavamo. Dobro je znati da Kristovi sljedbenici imaju obećanje koje tješi naše uznemireno srce – obećanje da će naš Spasitelj biti s nama. Psalmist David je napisao: »Pa da mi je i dolinom smrti proći, zla se ne bojim, jer si Ti sa mnom. Tvoj štap i palica Tvoja utjeha su meni« (Psalam 23:4 K. S.).

Bilo da smo osamljeni po vlastitom izboru, zbog kulturnih kretanja oko nas ili bolnoga gubitka, svi koji poznaju Krista mogu počinuti u prisutnosti Pastira naše duše. On želi biti i vaš prijatelj.

– Bill Crowder

Nudiš mi prijateljstvo

iako si Kralj svih kraljeva,

draži si mi od svih, od svega drugog,

Tebe slavim ja.

Oni kojima je Isus prijatelj nisu nikada sami.

Psalam 23

1 Gospod je moj pastir, ništa mi ne nedostaje. 2 Na zelenim poljanama pusti me da sjedim i počinem kraj mirnih voda. 3 On mi krijepi dušu. Zbog svoga imena vodi me pravim stazama. 4 Ako bih morao i putovati tamnom gudurom, ne bojim se zla jer ti si sa mnom. Tvoj štap i tvoja palica me tješe. 5 Spremaš preda mnom stol naočigled mojim neprijateljima. Glavu mi mažeš uljem; moja se čaša prelijeva. 6 Samo će me sreća i milost pratiti kroz sve dane života moga i stanovat ću u kući Gospodnjoj dok živim.