Važnost imena

03 travanj

Ti si Petar. Na toj stijeni sagradit ću svoju Crkvu.

Matej 16:18

MOJ je prijatelj tek rođenom sinu napisao pismo koje je želio da pročita kad odraste: »Dragi moj sine, mama i ja želimo da pronađeš i ostaneš pogleda uprta u Svjetlost. Tvoje kinesko ime je Xin Xuan. Xin znači vjernost, zadovoljstvo i poštenje; Xuan znači toplina i svjetlost.« Pomno su odabrali ime koje je bilo odraz želja i očekivanja za njihovo dijete.

Kada je Isus Šimunu promijenio ime u Petar, to nije bila slučajnost. Rekao je: »Ti si Šimun, Jonin sin; ti ćeš se zvati Kefa – to jest Stijena« (Ivan 1:42). No, Petar nije odmah počeo živjeti u skladu sa svojim novim imenom. Izvještaj o njegovu životu predstavlja ga kao ribara nagle čudi. Prepirao se s Isusom (pročitajte Matej 16:22,23), mačem napao čovjeka (pročitajte Ivan 18:10,11), čak je i zanijekao da poznaje Isusa (pročitajte Ivan 18:15-27). No, u Djelima apostolskim čitamo da je Bog radio u njemu i kroz njega da bi ustanovio svoju Crkvu, i Petar je opravdao ime koje je dobio.

Ako ste, poput Petra, Isusov sljedbenik, nova ste osoba. U Djelima apostolskim 11:26 piše: »U Antiohiji su najprije učenici nazvani kršćanima.« Riječ kršćani znači »Kristovi«. Sada ste jedan od Kristovih. To ime otkriva tko ste i poziva vas da postanete ono što još niste. Bog je »Onaj koji je počeo dobro djelo u vama« i dovršit će ga »do dana Krista Isusa« (Filipljanima 1:6).

– Poh Fang Chia

Veličamo Božje ime kada Ga zovemo Ocem i živimo kao Njegova djeca.

Evanđelje po Ivanu 1:35-42

35 Sutradan je opet stajao Ivan s dvojicom svojih učenika. 36 Kad je vidio Isusa gdje prolazi, reče: »Evo Jaganjca Božjeg!« 37 Čim su ga oba učenika čula da tako govori, pođoše za Isusom. 38 Isus se obazre i vidje ih gdje idu za njim. Tada ih upita: »Što vi tražite?« Oni mu odvratiše: »Rabi« – to jest: »Učitelju – gdje stanuješ?« 39 On im odgovori: »Dođite i vidite!« Otiđoše s njim i vidješe gdje boravi, i ostadoše kod njega onaj dan. Bilo je to oko desete ure. 40 Jedan od dvojice, koji na Ivanovu riječ pođoše za Isusom, bio je Andrija, brat Šimuna Petra. 41 Ovaj nađe najprije svoga brata Šimuna i reče mu: »Nađosmo Mesiju – to jest Pomazanika.« 42 I dovede ga k Isusu. Isus pogleda na nj i reče: »Ti si Šimun, Jonin sin; ti ćeš se zvati Kefa – to jest Stijena.«