Provjerite ulje

04 travanj

Gospode, već ujutro čuješ moj vapaj; ujutro stavljam molitve pred Tebe i stojim čekajući.

Psalam 5:4

KADA sam naše kćeri učio voziti, objasnio sam im i osnove održavanja automobila. Otišli smo kod obližnjeg automehaničara gdje su naučile da ulje u motoru treba provjeravati svaki put kada pune gorivo. I danas, mnogo godina poslije, često me podsjećaju na moju omiljenu uzrečicu od šest riječi: »Ulje je jeftino; motor je skup.« Dodati litru ulja nije ništa u usporedbi sa zamjenom motora.

Održavanje je bitno i u našem duhovnom životu. Svakoga dana odvojimo vrijeme za čitanje Biblije, molitvu i slušanja što nam Bog poručuje. To je bitno želimo li izbjeći kvar. U 5. psalmu David piše: »Gospode, već ujutro čuješ moj vapaj; ujutro stavljam molitve pred Tebe« (r. 4). U redcima koji slijede on otvara svoje srce Bogu slaveći, zahvaljujući i moleći Ga za pomoć i vodstvo.

Mnogi ljudi smatraju bitnim svaki dan započeti s Gospodinom. Prije nego što pogledaju poštu, poslušaju vijesti ili doručkuju, provedu nekoliko trenutaka nasamo čitajući iz Božje riječi, veličajući Boga jer je velik, zahvaljujući Mu za Njegovu ljubav i tražeći Njegov oprost. Neki to rade u drugo doba dana. Nije riječ o nekoj čarobnoj formuli; riječ je o održavanju. Svakoga dana molimo Gospodina da ispuni naše srce da bismo mogli sigurno krenuti u novi dan.

– David McCasland

Postojani smo kada smo ukorijenjeni u Božjoj riječi i molitvi.

Psalam 5

2 Poslušaj, Gospode, moje riječi, čuj moj jecaj! 3 Usliši glas moje molitve, Kralju i Bože moj, kada te molim. 4 Gospode, već ujutro čuješ moj vapaj; ujutro stavljam molitve pred tebe i stojim čekajući. 5 Nisi ti Bog komu se dopada grješnik niti pokvarenjak kod tebe nalazi boravka. 6 Opaki ne mogu izdržati pred tvojim očima, mrziš sve koji čine bezakonje. 7 Satireš one koji govore laži. Gospod prezire krvopije i himbenike. 8 A ja ću, po obilju tvoje milosti, ući u tvoj Dom; bacit ću se ničice sa strahopoštovanjem prema svetištu svetog Hrama tvojega. 9 Gospode, budi mi vodič u svojoj pravdi; usprkos mojim neprijateljima poravnaj preda mnom svoj put. 10 U njihovim ustima nema iskrenosti, njihovo je srce puno zloće; njihovo je grlo otvoren grob, jezik im je pun laskanja. 11 Kazni ih, Bože, i daj da njihovi naumi ne uspiju, uništi ih zbog njihovih zločina, jer su se pobunili protiv tebe! 12 A koji se u tebe uzdaju, neka se raduju, neka uvijek klikću od veselja; neka uživaju u tvojoj zaštiti i neka se vesele u tebi oni koji ljube tvoje ime. 13 Ti, Gospode, blagoslivljaš pravednika i kao štitom zaklanjaš ga svojom naklonošću.