Novi počeci

12 travanj

Evo, ja ću učiniti novo. Već se vidi. Ne raspoznajete li to? I u pustinji pravim put, u pustari rijeke.

Izaija 43:19

NOVI počeci su mogući. Pitajte Brayana, mladića koji je postao član bande još dok je bio u osnovnoj školi. Pobjegao je od kuće kada mu je bilo 12 godina i tri je godine bio izgubljen u svijetu kriminala i droge. Iako se nakon toga vratio kući, bilo mu je teško jer je zbog prodavanja droge bio izbačen iz škole. Kada je odlučio nastaviti školovanje, jedan ga je profesor potaknuo i ohrabrio da piše o svojim iskustvima umjesto da ih ponovi. Prihvatio je izazov i krenuo ispočetka.

Kroz proroka Izaiju Bog je ohrabrio izgnane Izaelce da razmišljaju o novom početku. Rekao im je: »Ne mislite samo na ono što se prije dogodilo! Ne pazite samo na ono što je prošlo!« (r. 18) Rekao im je da prestanu razmišljati samo o svojoj kazni i tome kako ih je Bog izveo iz Egipta. Želio je da pozornost usmjere na Boga koji će im dati novi početak tako što će ih vratiti kući iz Babilona. Za izraelski narod to će biti drugi Izlazak (r. 19).

Novi počeci su mogući ako je Bogo u našem srcu. On nam može pomoći da zaboravimo prošlost i počnemo se oslanjati na Njega. Zajedništvo s Bogom daje novu nadu svima koji se pouzdaju u Njega.

– Marvin Williams

Bože, trebamo tvoj dodir u životu.
Pomozi nam da učinimo ono što možemo,
a Ti učini ono što samo Ti možeš.

Bog nam daje novi početak koji se najprije mora dogoditi u našem srcu.

Izaija 43:14-21

14 Ovako govori Gospodin, vaš otkupitelj, Izraelov Svetac: »Zbog vas šaljem u Babilon i tjeram ih dolje sve kao bjegunce, i Kaldejce na njihovim ponosnim lađama. 15 Ja, Gospodin, vaš Svetac, Izraelov stvoritelj, vaš kralj.« 16 Ovako govori Gospodin, koji je napravio put preko mora, stazu preko silnih voda, 17 koji vodi u boj kola i konje, vojsku i junake. I oni padaju i više ne ustaju, ugašeni su kao ugašen stijenj. 18 »Ne mislite samo na ono što se prije dogodilo! Ne pazite samo na ono što je prošlo! 19 Evo, ja ću učiniti novo. Već se vidi. Ne raspoznajete li to? I u pustinji pravim put, u pustari rijeke. 20 Tada će me slaviti poljske zvijeri, čagljevi i nojevi, što sam doveo u pustinji vode, u pustari rijeke, da napojim svoj narod, svog izabranika. 21 Taj narod, što sam ga sam sebi sazdao, navješćivat će moju slavu.