Neće nas ostaviti na cjedilu

24 travanj

… neiscrpno je Njegovo milosrđe. Ponavlja se svako jutro.

Tužaljke 3:22,23

KADA sam bio dijete, jedna od mojih najomiljenijih zabava bila je klackanje u obližnjem parku. Sjeo bih na svoj kraj klackalice, a netko od mojih prijatelja na drugi kraj. Snažno bi se odgurivali od zemlje trudeći se da onaj drugi što više odskoči u zrak. Ponekad bi onaj koji je bio dolje namjerno ostao tamo sve dok ga onaj drugi, koji je ostao u zraku, ne bi molio da ga spusti. Ali najokrutnija smicalica bila je iznenada sići s klackalice i pobjeći, a prijatelj koji je ostao u zraku tresnuo bi na zemlju. To je bilo vrlo bolno.

Nekada nam se čini da Isus isto to radi nama. Uvjereni smo da će biti s nama kroz sve uspone i padove života. Ipak, kada se životne okolnosti promijene, puni smo masnica i ožiljaka i možda nam se čini da nas je Bog napustio i da se naš život ruši.

No, 3. poglavlje Tužaljki nas podsjeća: »Milost je Gospodnja da nismo sasvim uništeni, neiscrpno je Njegovo milosrđe« (r. 22) i da je Bog vjeran i onda kada nam se čini da se sve oko nas ruši. To znači da i kada nas boli ili se osjećamo napuštenima, nismo sami. I kada možda ne osjećamo Njegovu blizinu, On je jedini prijatelj koji nas nikada neće napustiti ili ostaviti na cjedilu!

– Joe Stowell

Kada nas svi drugi iznevjere, Isus ostaje vjeran prijatelj.

Tužaljke 3:13-26

13 Proboo mi je bubrege strijelama iz svojega tobolca. 14 Postao sam podsmijeh svemu svojemu narodu, njihovo ruglo svaki dan. 15 Nasitio me gorčinom, dao mi da pijem pelin. 16 Polomio mi zube kamenjem, dao mi pepeo da jedem. 17 Uzeo si mir mojoj duši, zaboravio sam sreću. 18 Rekoh: »Ode mi život i moje ufanje u Gospodina.« 19 Spomeni se moje nevolje, moga tumaranja, gorkoga pelina! 20 Mnogim mudrovanjem skučena je u meni moja duša. 21 Ovo ću pomisliti u sebi, iz toga ću crpsti ufanje: 22 Milost je Gospodnja da nismo sasvim uništeni, neiscrpno je njegovo milosrđe. 23 Ponavlja se svako jutro. Vrlo je velika tvoja vjernost. 24 Velim: »Gospodin je moj dio; zato se ufam u njega.« 25 Gospodin je dobrostiv onome koji ga čeka, duši koja ga traži. 26 Dobro je mirno čekati Gospodnju pomoć.