Plašljiva riba

25 travanj

I Riječ je postala tijelom i nastanila se među nama. I vidjesmo Njegovu slavu.

Ivan 1:14

ODRŽAVANJE akvarija za slatkovodne ribe nije lak posao. Da bih pratio razinu nitrata i količinu amonijaka u vodi, morao sam kod kuće imati pravi priručni laboratorij. Dodavao sam vitamine, antibiotike, razne preparate i enzime. Vodu sam pročišćavao kroz posebne filtre u kojima se nalaze keramički cilindri i aktivni ugljen.

Čovjek bi pomislio da će moje ribe biti zahvalne. Naprotiv, čim bi moja sjena pala na akvarij, sakrile bi se u najbližu školjku. Ja sam za njih bio prevelik, a ono što sam radio za njih bilo je neshvatljivo. Nisu znale da sve to radim za njihovo dobro. Da bi se to promijenilo, bila bi potrebna neka vrsta utjelovljenja. Morao bih postati riba i »govoriti« jezikom koji one razumiju. Za mene je to bilo nemoguće.

Prema Pismu, Bog, Spasitelj svijeta, učinio je nešto što se činilo nemogućim. Došao je na zemlju u ljudskom obličju, kao novorođenče. »… svijet je po Njemu postao; i svijet Ga nije spoznao« (r. 10), piše Ivan. Tako je Bog koji je sve stvorio uzeo obličje stvorenja, baš kao što dramski pisac može postati lik u vlastitom kazališnom komadu.

Na stranicama povijesti Bog je napisao priču koristeći stvarne likove. »I Riječ je postala tijelom i nastanila se među nama« (r. 14).

– Philip Yancey

Bog je ušao u ljudsku povijest da nam ponudi dar vječnoga života.

Evanđelje po Ivanu 1:6-14

6 Poslan bi čovjek od Boga komu bijaše ime Ivan. 7 On dođe za svjedočanstvo, da svjedoči za svjetlo, da svi vjeruju po njemu. 8 On ne bijaše svjetlo, nego da svjedoči za svjetlo. 9 Svjetlo istinito, koje prosvjetljuje svakoga čovjeka, dođe na svijet. 10 Na svijetu bijaše, svijet je po njemu postao; i svijet ga nije spoznao. 11 K svojima dođe, i njegovi ga ne primiše. 12 A svima koji ga primiše dade moć da budu djeca Božja. Onima koji vjeruju u ime njegovo, 13 koji nisu rođeni od krvi, ni od tjelesne volje, ni od muževlje volje, nego od Boga. 14 I Riječ je postala tijelom i nastanila se među nama. I vidjesmo njegovu slavu, slavu kao Jedinorođenoga od Oca, puna milosti i istine.