Pitanja

28 travanj

Neka vam Krist Gospodin bude svetinja u srcima! Budite uvijek spremni na odgovor svakome koji od vas zatraži obrazloženje nade koja je u vama.

1 Petrova 3:15

DOK je putovao vlakom nekoliko godina nakon Američkoga građanskog rata, general Lew Wallace susreo je pukovnika Roberta Ingersolla, kolegu i suborca. Ingersoll je bio jedan od vodećih agnostika 19. stoljeća, a Wallace je bio čovjek vjere. Kada su poveli razgovor o različitosti svojih svjetonazora, Wallace je uvidio da ne može odgovoriti na neka Ingersollova pitanja i dvojbe. Posramljen zbog nedovoljnog poznavanja vlastite vjere, Wallace je u Bibliji započeo tražiti odgovore. Kao rezultat toga traženja, uslijedila je snažna objava Spasitelja u njegovom romanu Ben Hur: Priča o Kristu.

Pitanja skeptika ne moraju ugrožavati našu vjeru. Naprotiv, mogu nas potaknuti da težimo dubljem razumijevanju svoje vjere i pripreme nas da mudro i s ljubavlju odgovaramo onima koji ju propituju. Apostol Petar ovim nas riječima ohrabruje da u Bibliji tražimo Božju mudrost: »Budite uvijek spremni na odgovor svakome koji od vas zatraži obrazloženje nade koja je u vama; ali s krotkošću i poštovanjem, čiste savjesti« (r. 15).

Ne moramo imati odgovor na svako pitanje, ali trebamo odvažnost, samopouzdanje i uvjerenost da govorimo o svojoj ljubavi prema Kristu i nadi koja je u nama.

– Bill Crowder

Krist je konačni odgovor na najveća životna pitanja.

Prva Petrova poslanica 3:8-17

8 Konačno, budite svi složni, puni sućuti i bratske ljubavi, milosrdni, ponizni. 9 Ne vraćajte zla za zlo, ni uvrede za uvredu, nego nasuprot blagoslivljajte, jer ste na to pozvani, da baštinite blagoslov. 10 Jer »tko ljubi život i hoće vidjeti dobre dane, neka susteže svoj jezik od zla, i svoje usne da ne govore prijevare! 11 Neka se kloni zla i neka čini dobro; neka traži mir i neka hrli za njim! 12 Jer su Gospodinove oči upravljene na pravednike, i njegove uši slušaju njihovu molitvu, a lice je Gospodinovo protiv onih koji zlo čine.« 13 I tko da vam naudi ako revnujete za dobro? 14 Ali ako i trpite zbog pravde, blaženi ste! Ne dajte se od njih zastrašiti niti uznemiriti. 15 Neka vam Krist Gospodin bude svetinja u srcima! Budite uvijek spremni na odgovor svakome koji od vas zatraži obrazloženje nade koja je u vama; 16 ali s krotkošću i poštovanjem, čiste savjesti, da se oni koji kleveću vaše dobro življenje u Kristu posrame u onome u čemu vas kude. 17 Bolje je naime, ako je Božja volja, da trpite zbog dobrih djela, negoli zbog zlih.