Krist u oluji

29 travanj

Tada im reče: »Što ste tako plašljivi? Zar još uvijek nemate vjere?

Marko 4:40

U dobi od 27 godina Rembrandt je naslikao Krista kako stišava buru na Galilejskom jezeru. O tom događaju čitamo u 4. poglavlju Evanđelja po Marku. U izrazitom kontrastu svjetlosti i sjene Rembrantova slika prikazuje lađicu kojoj u strašnom nevremenu prijeti uništenje. I dok se učenici bore s vjetrom, Isus mirno spava. No, najneobičnije od svega je to što se u lađici nalazi 13 učenika. Prema mišljenju likovnih stručnjaka, taj je 13. učenik sam Rembrandt.

Markovo evanđelje zorno opisuje kako su učenici naučili tko je Isus i što On može učiniti. Dok su svim silama pokušavali spasiti lađu da ne potone, Isus je spavao. Učenici su mu zbog toga spočitnuli: »Učitelju, zar ti ne mariš što ginemo?« (r. 38) Nakon što je utišao olujno nevrijeme (r. 39), otvoreno ih je pitao: »Što ste tako plašljivi? Zar još uvijek nemate vjere?« (r. 40) Tada su se još više uplašili. Jedni su drugima govorili: »Tko je Ovaj da ga slušaju i vjetar i more!« (r. 41).

I mi se možemo naći u toj priči i otkriti, kao Isusovi učenici, da svakome tko se pouzda u Isusa On pokazuje svoju prisutnost, suosjećanje i vlast nad svakom životnom olujom.

– David McCasland

Kraj tebe kad bjesni more žestoko,

a ti jadan misliš sve je propalo,

izbroji sve dare koje Spas ti dâ,

u srcu će orit pjesma zahvalna.

Bog je sigurno utočište u životnim olujama.

Evanđelje po Marku 4:33-41

33 U mnogim takvim prispodobama navješćivao im je riječ kako bi je mogli shvatiti. 34 Bez prispodoba im nije govorio. Nasamo je svojim učenicima sve tumačio. 35 Podvečer onoga dana reče im: »Prijeđimo na drugu obalu.« 36 Otpustiše narod i uzeše njega sa sobom, onako kako je bio u lađici. I druge su lađice išle s njim. 37 Tada se podiže silna bura. Valovi su udarali u lađicu, i ona se je već počela puniti vodom. 38 A on je spavao otraga u lađici na jastuku. Tada ga probudiše i povikaše: »Učitelju, zar ti ne mariš što ginemo?« 39 On ustade, zapovjedi vjetru i reče moru: »Umukni! Budi mirno!« Utihnu vjetar, i nastade velika tišina. 40 Tada im reče: »Što ste tako plašljivi? Zar još uvijek nemate vjere?« 41 Oni se vrlo uplašiše i rekoše jedan drugome: »Tko je ovaj da ga slušaju i vjetar i more!«