Prekasno

30 travanj

Bojmo se dakle – dok još stoji obećanje o ulasku u Njegov Počinak – da se ne ustanovi za nekoga od vas kako je zakasnio!

Hebrejima 4:1

GOTOVO svakog semestra događa se isto. Na početku akademske godine studentima kreativnog pisanja kažem da žele li dati godinu, moraju redovito pisati brojne radove. No, svake godine ima onih koji mi ne vjeruju. To su oni koji mi elektroničkom poštom šalju izbezumljene poruke i objašnjavaju zašto nisu napravili to što su trebali. Mrzim to, ali moram im reći: »Žao mi je. Prekasno. Pali ste.«

Teško je kada kao brucoš shvatite da ste uzalud potrošili godinu dana i nekoliko tisuća dolara. No, postoji puno ozbiljniji, puno gori i pogubniji ishod. To je kada na kraju života ustanovite da niste s Bogom riješili problem svoga grijeha. U slučaju da niste uzvjerovali u Isusa Krista kao Spasitelja, pali ste i čeka vas vječnost bez Njega.

Bilo bi strašno stati pred Spasitelja i čuti kako nam kaže: »Nikad vas nisam poznavao; idite od mene, zlotvori!« (Matej 7:23) Zato nas pisac Poslanice Hebrejima upozorava »da se ne ustanovi za nekoga od vas kako je zakasnio!« (4:1) u vječni Počinak koji nam Bog nudi. Dobra je vijest da još nije prekasno. Isus i danas besplatno nudi oproštenje i spasenje.

– Dave Branon

Čvrsto vjerovat moraš u Njeg, uza to ljubit od srca sveg.

Milost tad svoju On će ti dat, nagradu ćeš imat.

Golgota otkriva svu ozbiljnost našega grijeha i beskrajnost Božje ljubavi.

Poslanica Hebrejima 4:1-11

1 Bojmo se dakle – dok još stoji obećanje o ulasku u njegov Počinak – da se ne ustanovi za nekoga od vas kako je zakasnio! 2 Jer je i nama naviještena radosna vijest kao i njima; ali njima ne pomože riječ koju su čuli, jer je oni koji je čuše ne združiše s vjerom. 3 Doista, mi vjernici ulazimo u počinak, kao što reče: »Tako se zakleh u svojemu gnjevu: ne će ući u moj počinak.« Njegova su djela dovršena od nastanka svijeta, 4 jer negdje reče za sedmi dan ovako: »I počinu Bog u sedmi dan od sviju svojih djela.« 5 I na tom mjestu opet: »Ne će ući u moj počinak.« 6 Budući, dakle, da neki imaju u njega ući, dok oni kojima je najprije naviještena radosna vijest ne uđoše zbog nevjerovanja, 7 opet određuje jedan dan, »danas«, govoreći u Davidu nakon tolikog vremena, kao što je prije rečeno: »Danas, ako njegov glas čujete, neka ne otvrdnu vaša srca!« 8 Zaista, da je njih Jošua uveo u Počinak, ne bi Bog poslije govorio o drugom danu. 9 Dakle, ostavljen je subotnji počinak još Božjemu narodu. 10 Jer tko je ušao u njegov Počinak, on počiva od svojih djela, kao i Bog od svojih. 11 Nastojmo dakle ući u onaj Počinak, da tko ne upadne u onaj isti primjer nevjerstva.