Pazite kako živite

02 lipanj

Gledajte dakle pomno kako živite: ne kao ludi, nego kao mudri.

Efežanima 5:15

JEDNO od odredišta koje rado posjećujem svaki put kada sam na Jamajci je Ocho Rios, mjesto gdje se nalaze Slapovi rijeke Dunn. Uvijek iznova zadivljen sam obiljem vode koja se spušta preko mnogobrojnih stijena na putu u Karipsko more. Dok ja uživam samo u pogledu, oni odvažniji penju se na slapove zaobilazeći zaobljene stijene do samoga vrha. Vodeni brzaci, skliska površina i strmina prisiljavaju ih da idu polagano i vrlo oprezno.

Da bi sigurno došli do vrha, moraju paziti na svaki korak. Ako to ne rade, vrlo lako će se poskliznuti i pasti. Ključ uspješnog penjanja su usredotočenost i oprez.

Upravo je to slika onoga što je Pavao mislio kada je u Poslanici Efežanima 5:15 napisao: »Gledajte dakle pomno kako živite.« Naravno, zbog svih opasnosti koje nas mogu snaći na životnom putu, od presudne je važnosti da svaki korak započinjemo s Isusom. Mudro i oprezno. U nastavku čitamo da nerazumni ljudi žive nesmotreno, a mudar čovjek pazi na svaki korak i zato ne posrće i ne pada.

Pavao kaže da ćemo biti »nasljedovatelji Boga« (r. 1) ako živimo »u ljubavi« (r. 2). Vodi li nas Duh Sveti svojim ćemo životom proslavljati Boga.

– Dave Branon

Dopustimo li Bogu da upravlja našim srcem, naše će noge ići Njegovim putem.

Poslanica Efežanima 5:1-17

1 Budite dakle nasljedovatelji Boga, kao ljubljena djeca, 2 i živite u ljubavi, kao što je i Krist ljubio nas i predao sebe za nas kao prinos i žrtvu Bogu na ugodni miris! 3 A bludnost i svaka nečistoća i lakomost neka se ni ne spominju među vama, kao što se pristoji svetima! 4 Tako i besramnost, i ludi govor, ili dvolične šale što ne dolikuju, nego radije zahvaljivanje. 5 Doista znajte: nijedan bludnik, ili nečist, ili lakomac, a to je idolopoklonik, nema udjela u kraljevstvu Kristovu i Božjem! 6 Nitko neka vas ne prevari praznim riječima, jer zbog tih dolazi Božji gnjev na nepokorne sinove! 7 Nemojte dakle biti kao oni! 8 Doista, bili ste nekada tama, a sada ste svjetlo u Gospodinu. Kao djeca svjetla živite! 9 Plod je svjetla svaka dobrota, pravda i istina. 10 Odlučite se za ono što je Gospodinu ugodno! 11 Nemojte pristajati uz jalova djela tame, nego ih, štoviše, raskrinkavajte! 12 Jer ono što se potajno zbog njih zbiva, sramota je i govoriti. 13 A sve što se razobličuje, svjetlo osvjetljava; što je pak osvijetljeno, svjetlo je. 14 Zato se kaže: »Ustani ti koji spavaš i uskrsni od mrtvih, i obasjat će te Krist!« 15 Gledajte dakle pomno kako živite: ne kao ludi, nego kao mudri. 16 Dobro iskoristite vrijeme, jer su dani zli! 17 Zato ne budite nerazumni, nego uvidite što je volja Gospodnja!