Pogled unatrag

03 lipanj

Znamo doista da se onima koji ljube Boga sve okreće na dobro, onima koji su pozvani po Njegovu naumu.

Rimljanima 8:28

VRLO uspješna izdavačka kuća Richarda LeMieuxa propala je u roku od samo godinu dana. Ubrzo nakon toga Richard se razbolio i postao depresivan. S vremenom se odao alkoholu i obitelj ga je napustila. Kada je dosegao samo dno, bio je beskućnik, bez novca i napušten od svih. I upravo se u to vrijeme okrenuo Bogu. Nakon svega što je prošao odlučio je o tome napisati knjigu.

I Izraelci su primili neke vrijedne duhovne poduke kada je Bog dopustio da iskuse kako je biti bez doma, živjeti nesigurno i opasno. Njihove su ih nedaće naučile poniznosti (pročitajte Ponovljeni zakon 8:1-18). Naučili su i da će Bog podmiriti sve njihove potrebe. Kada su bili gladni, dao im je manu. Kada su bili žedni, učinio je da voda poteče iz stijene. Bog ih je podučio da će uprkos teškim vremenima On održati svoje obećanje (r. 1). Naposljetku su Izraelci naučili da nevolje ne znače da ih je Bog napustio. Mojsije ih je podsjetio na to da ih je Bog 40 godina vodio kroz pustinju (r. 2).

Kada nam život postane težak, potražimo duhovne poduke u nevoljama – u podukama koje nam mogu pomoći da se oslonimo na Onoga koji kaže »da se onima koji ljube Boga sve okreće na dobro« (Rimljanima 8:28).

– Jennifer Benson Schuldt

Najjasniji pogled na sve što se događa na zemlji je pogled s neba.

Ponovljeni zakon 8:1-3,11-16

1 Sve zapovijedi koje vam danas dajem držite savjesno, da ostanete na životu, da se umnožite i dobijete u posjed zemlju koju je Gospodin pod zakletvom obećao vašim ocima! 2 Pomišljaj na sav put kojim te vodio Gospodin, Bog tvoj, četrdeset godina po pustinji, da te ponizi, da te iskuša, da spozna što ti je u srcu, hoćeš li držati njegove zapovijedi ili ne ćeš! 3 Ponizio te je i glađu te morio. Ali te onda hranio manom, koju nisi poznavao ni ti, ni oci tvoji, da ti pokaže da čovjek ne živi o samom kruhu. Jer čovjek živi o svemu što izlazi iz usta Gospodnjih.
11 Čuvaj se da ne zaboraviš Gospodina, Boga svojega, i da ne prestupiš njegovih zapovijedi, naredaba i zakona, što ti ih danas dajem! 12 Kad se do sitosti najedeš, sagradiš lijepe kuće i u njima se nastaniš, 13 kad se tvoja goveda i ovce naplode, kad ti se namnoži srebro i zlato, i sve tvoje imanje i blago kad se umnoži, 14 onda nemoj da se ponese tvoje srce, i ne zaboravi Gospodina, Boga svojega, koji te izveo iz egipatske zemlje, iz kuće sužanjstva; 15 koji te vodio preko velike i strašne pustinje, gdje su otrovne zmije i škorpioni, preko suhih krajeva gdje nema vode; koji ti je izveo vodu iz tvrde kao kremen stijene; 16 koji te hranio u pustinji manom koju nisu poznavali tvoji oci. On te ponižavao i kušao da ti napokon mogne iskazati dobro.