Visoki troškovi života

04 lipanj

Ljubi Gospodina, Boga svojega, slušaj Ga… Jer o tome ovisi tvoj život i duljina tvojih dana što ih smiješ provesti u zemlji…

Ponovljeni zak. 30:20

KAO mladić mislio sam da je cijena stanovanja s roditeljima previsoka. Kada danas pogledam unatrag smiješno mi je što sam prigovarao. Roditeljima nisam morao davati novac za to što sam živio kod kuće. Jedina je »cijena« bila poslušnost. Morao sam poštovati neka pravila, primjerice, čistiti za sobom, biti pristojan, govoriti istinu i ići u crkvu. Pravila nisu bila stroga niti teška, ali ipak mi nije uvijek bilo lako ispunjavati ih. Naravno da me roditelji nisu izbacili iz kuće kada bih bio neposlušan. Samo su me podsjetili da su pravila tu da me zaštite, a ne da mi naškode. Nekada su morali i postrožili pravila da me zaštite od mene samoga.

Cijena života u Obećanoj zemlji bila je ista: poslušnost. U posljednjem obraćanju svome narodu Mojsije ih je podsjetio da će blagoslovi koje im Bog želi dati ovisiti o njihovoj poslušnosti (r. 16). Prije toga im je rekao da će njihov život ovisiti o poslušnosti (12:28).

Neki ljudi misle da Biblija sadržava previše pravila. Volio bih da uvide da je Bog dao zapovijedi za naše dobro. One nam omogućuju da živimo u miru jedni s drugima. Poslušnost je jednostavno cijena toga što smo dio Božje obitelji na ovome veličanstvenom planetu koji je On stvorio i dopustio nam da ga smatramo domom.

– Julie Ackerman Link

Biblija nije teret nego vodič u radošću ispunjen život.

Ponovljeni zakon 30:15-20

15 Gle, danas stavljam preda te život i sreću, smrt i nesreću. 16 Što ti danas zapovijedam jest da ljubiš Gospodina, Boga svojega, da ideš njegovim putovima i da držiš njegove zapovijedi, zakone i naredbe. Tada ćeš ostati na životu i umnožiti se, i Gospodin, Bog tvoj, blagoslovit će te u zemlji u koju ideš, da bi je zaposjeo. 17 Ako li se odvrati tvoje srce i ne budeš slušao, i daš se zavesti, da se klanjaš tuđim bogovima i njima služiš, 18 onda vas već danas uvjeravam da ćete propasti. Tada ne ćete dugo živjeti u zemlji u koju idete preko Jordana da biste je zaposjeli. 19 Zazivam danas nebo i zemlju za svjedoke: Život i smrt, blagoslov i prokletstvo stavio sam preda te. Zato izaberi život, da ostaneš na životu, ti i tvoji potomci! 20 Ljubi Gospodina, Boga svojega, slušaj ga i budi mu vjerno odan! Jer o tome ovisi tvoj život i duljina tvojih dana što ih smiješ provesti u zemlji za koju se zakleo Gospodin tvojim ocima, Abrahamu, Izaku i Jakovu, da će im je dati.«