»Dan D«

06 lipanj

Ako vam nije po volji da služite Gospodinu, onda se odlučite danas kome ćete služiti: (…) A ja i moja kuća služit ćemo Gospodinu.

Jošua 24:15

NEDAVNO sam upitao svoju stariju sestru Mary Ann sjeća li se kada smo se doselili u kuću u kojoj smo živjeli dugi niz godina. Odgovorila je: »Ti si imao oko 9 mjeseci i sjećam se da su mama i tata bili budni cijele noći vadeći stvari iz kutija i slušajući radio. Bilo je to 6. lipnja 1944. i slušali su vijesti o iskrcavanju savezničkih snaga u Normandiji.«

Danas se sjećamo nečega što je prije 70 godina započelo kao »Dan D« – vojnički termin kojim se označava dan početka neke vojne operacije. S godinama se termin »Dan D« počeo rabiti za označavanje trenutka donošenja značajne odluke ili preuzimanja neke obveze u osobnom životu.

U jednom trenutku povijesti izraelskog naroda njihov je vođa Jošua, sada već vrlo star, pozvao narod da donese presudnu odluku. Nakon godina borbi da zaposjednu zemlju koju im je Bog obećao, Jošua ih potiče da vjerno služe Onome koji je njima bio vjeran (pročitajte Jošua 24).
»… odlučite danas kome ćete služiti«, rekao im je. »A ja i moja kuća služit ćemo Gospodinu« (r. 15).

Dan kada smo odlučili slijediti Isusa najveći je preokret u našem životu. I svaki dan nakon toga možemo radosno obnavljati svoju predanost da Mu služimo.

– David McCasland

Što ćete učiniti s Isusom je najznačajnija odluka u vašem životu.

Jošua 24:2,13-18

2 reče Jošua svemu narodu: »Ovako veli Gospodin, Bog Izraelov: U staro doba prebivali su vaši praoci s one strane rijeke: Terah, Abrahamov i Nahorov otac, i štovali su druge bogove.
13 Dao sam vam zemlju za koju se niste trudili, i gradove koje niste gradili i u kojima se trebate samo nastanite. Vinograde i maslinike koje niste sadili dobili ste na uživanje. 14 Zato se sada bojte Gospodina i služite mu iskreno i vjerno! Uklonite bogove kojima su služili vaši oci s one strane rijeke i u Egiptu, i služite Gospodinu! 15 Ako vam nije po volji da služite Gospodinu, onda se odlučite danas kome ćete služiti: bogovima kojima su služili vaši oci s one strane rijeke ili bogovima Amorejaca, u čijoj zemlji prebivate. A ja i moja kuća služit ćemo Gospodinu.« 16 Tada narod izjavi: »Daleko neka je od nas pomisao da ostavimo Gospodina i da služimo drugim bogovima! 17 Jer Gospodin, Bog naš, on je koji je izveo nas i naše oce iz Egipta, iz kuće sužanjstva. On je učinio pred našim očima ona velika čudesa i čuvao nas na cijelom putu kojim smo išli i među svim narodima kroz koje smo prolazili. 18 Gospodin je protjerao ispred nas sve narode, i Amorejce, koji su prebivali u zemlji. I mi ćemo služiti Gospodinu. Jer on je Bog naš.«