Čemu nas uči zubobolja

08 lipanj

Izdržite stegu! Bog postupa s vama kao sa svojom djecom, jer gdje je sin kojega otac ne odgaja stegom?

Hebrejima 12:7

U svojoj knjizi Kršćanstvo (Duhovna stvarnost, Zagreb 1987. str. 196) C. S. Lewis piše: »Kao dijete često sam imao zubobolju. Znao sam da ako odem majci, dat će mi sredstvo protiv bolova, pa ću moći mirno spavati. Ali majci nisam dolazio prije no što su bolovi bili neizdrživi. Razlog je bio ovaj, iako nisam sumnjao da će mi dati lijek protiv bolova, znao sam da će me idućeg jutra odvesti zubaru.«

Iz istog razloga možda nećemo željeti odmah doći Bogu kada imamo neki problem ili ne znamo što učiniti. Znamo da On to može riješiti istog trenutka, ali znamo i to da Ga više zanima srž problema. Možda se bojimo da će razotkriti nešto s čime se sada nismo spremni suočiti.

U tim trenucima pomoći će nam ako se sjetimo da Gospodin »postupa s nama kao svojom djecom« (r. 7). Njegova stega, pa bila i bolna, je mudra i Njegov je dodir nježan. Previše nas voli da bi nas ostavio onakvima kakvi jesmo; On želi da budemo »slični obličju Njegova Sina« (Rimljanima 8:29). Njegovoj ljubavi možemo vjerovati više nego bilo kojem strahu.

– Poh Fang Chia

Hvala Ti, Gospodine, što mi otkrivaš moje skrivene pogreške,

što sa mnom postupaš kao sa svojim djetetom.

Pomozi mi da Ti dopustim da me čistiš sve dok Isusova ljepota ne bude vidljiva u meni.

Bog nas voli i kada nas odgaja.

Poslanica Hebrejima 12:3-11

3 Promotrite njega, koji je podnio toliko protivljenje grješnika, da se ne premorite i ne klonete duhom! 4 Jer još se ne oprijeste do krvi boreći se protiv grijeha, 5 i zaboraviste na opomenu koja vam govori kao sinovima: »Sine moj, ne preziri stegu Gospodnju i nemoj klonuti duhom kad te on pokudi! 6 Jer Gospodin stegom odgaja onoga koga ljubi, i šiba svakog sina kojeg priznaje za svoga.« 7 Izdržite stegu! Bog postupa s vama kao sa svojom djecom, jer gdje je sin kojega otac ne odgaja stegom? 8 Ako li ste bez stege u kojoj dobiše svi udio, tada ste nezakoniti, a ne pravi sinovi. 9 Onda: stegom su nas odgajali naši tjelesni očevi, i štovali smo ih. Ne ćemo li se mnogo radije pokoravati Ocu duhova, da živimo? 10 Oni su nas stegom odgajali za vrijeme od malo dana, kako im se svidjelo, a On za ono što je spasonosno, da budemo dionici njegove svetosti. 11 Jer svaka stega ne donosi časovitu radost, nego žalost; ali poslije daje miran rod pravde onima koji su njome izvježbani.