Kruna slave

10 lipanj

Zatim vojnici opletoše krunu od trnja, staviše mu je na glavu.

Ivan 19:2 (K. S.)

KRUNSKI dragulji Velike Britanije pohranjeni su i zaštićeni u London Toweru gdje ih danonoćno čuva straža. Svake godine milijuni posjetitelja posjećuju to mjesto i glasno iskazuju koliko su zadivljeni njihovom ljepotom. Kraljevski dragulji simboliziraju moć kraljevstva i ugled i položaj, tj. službu onih koji ih nose. Dio kraljevskih dragulja je i sama kruna. Postoje tri različite vrste kruna: krunidbena kruna je ona kojom nekoga okrunjuju za vladara, državnička kruna je ona koju nosi vladar u različitim prigodama, a treća je kruna ona koju nosi kraljeva supruga. Različite krune služe različitim svrhama.

Nebeski kralj koji je dostojan najdivnije krune i najviše časti nosio je potpuno drukčiju krunu. U trenucima poniženja i patnje koje je Krist doživio prije raspeća »vojnici opletoše krunu od trnja, staviše mu je na glavu i ogrnuše Ga skrletnom kabanicom« (r. 2). Toga je dana kruna, koja inače simbolizira kraljevsko prodrijetlo i čast, postala oruđem izrugivanja i mržnje. Ipak, naš je Spasitelj rado nosio tu krunu za nas, noseći tako naš grijeh i sramotu.

Onaj koji je zaslužio najljepšu krunu zbog nas je ponio najružniju.

– Bill Crowder

O, glavo krunisana, kojoj se rugo svijet.

O, glavo puna rana, a na njoj trnov splet.

Nema krune bez križa.

Evanđelje po Ivanu 19:1-8

1 Tada dakle Pilat uze Isusa i dade ga bičevati. 2 Vojnici spletoše vijenac od trnja, staviše mu ga na glavu i obukoše mu purpurnu haljinu. 3 I pristupali su k njemu i govorili: »Zdravo, kralju židovski!«, i udarali su ga po obrazima. 4 Onda Pilat izađe opet i reče im: »Evo, izvodim ga k vama da vidite da na njemu ne nalazim nikakve krivnje.« 5 A Isus izađe pod vijencem od trnja i u purpurnoj haljini. Pilat im reče: »Evo čovjeka!« 6 A kad ga vidješe svećenički glavari i sluge, povikaše: »Raspni ga, raspni!« Pilat im odvrati: »Uzmite ga vi i raspnite, jer ja ne nalazim na njemu krivnje.« 7 Odgovoriše mu Židovi: »Mi imamo zakon, i po zakonu mora umrijeti jer se je pravio Sinom Božjim.« 8 Kad je dakle čuo Pilat tu riječ, još se više uplaši.