Čestito srce

11 lipanj

Ali ja znam, Bože moj, da ti ispituješ srca i da voliš iskrenost.

1 Ljetopisa 29:17

JEDNOG sam dana na nadgrobnom spomeniku na groblju pročitao sljedeće riječi: »J. Holgate: Čestit čovjek.«

Ne znam ništa o Holgateovu životu, ali budući da je spomenik bio neuobičajeno bogato ukrašen, vjerojatno je bio vrlo bogat. No, što god da je postigao u životu, upamtili su ga samo po jednome: bio je »čestit čovjek«.

Grčki filozof Diogen cijelog je života tragao za čestitošću i nakraju je zaključio da je čestita čovjeka nemoguće pronaći. Takve je ljude i danas teško pronaći. Ipak, ta je osobina vrlo bitna. Poslovica kaže da se poštenje uvijek isplati, a ja mislim da se poštenje jedino isplati. Ono mora krasiti one koji žive u Božjoj blizini. David je napisao: »Gospode, tko smije biti gost u šatoru Tvome?… Onaj koji hodi bez ljage i čini pravdu« (Psalam 15:1,2).

Pitam se jesam li ja pouzdan i pošten u onome što radim? Zvuče li moje riječi iskreno? Govorim li istinu s ljubavlju ili s vremena na vrijeme izvrćem činjenice ili namjerno pretjerujem? Ako je tako, mogu se bez straha obratiti Bogu i zatražiti Ga oproštenje i dobro i čestito srce – da zahvalnost učini sastavnim dijelom moje prirode. Onaj koji je započeo dobro djelo u meni to će učiniti.

– David Roper

Živite tako da se ljudi sjete vas kada pomisle na čestitost i poštenje.

Psalam 15

1 Gospode, tko smije biti gost u šatoru tvome? Tko smije boraviti na tvojoj svetoj gori? 2 Onaj koji hodi bez ljage i čini pravdu, koji iz svoga srca govori istinu, 3 koji ne kleveće jezikom, koji ne nanosi zlo svome bližnjemu, koji susjeda ne sramoti, 4 u čijim očima ništa ne vrijedi zlikovac, koji časti onoga koji se boji Gospoda, koji se ne mijenja makar se zakleo na svoju štetu, 5 koji ne lihvari svojim novcem, koji ne prihvaća mito protiv nevina. Tko tako radi, nikada se ne će pokolebati!