Čvrsta stijena

14 lipanj

Na pobožnima počiva Gospodnje oko, i uho Njegovo čuje njihov vapaj.

Psalam 34:16

BIO je to tužan dan u svibnju 2003. godine. Odlomio se komad velike stijene nazvane The Old Man of the Mountain (Planinski starac) i skliznuo niz obronak planine. Taj 12 metara visok profil lica muškarca izbrazdanog vremenom, koji se nalazio u Bijelim planinama New Hampshirea, dugi je niz godina bio atrakcija turistima, a lokalnom stanovništvu dio njihove svakodnevice. Osim toga, nalazi se i na državnom grbu. O njemu je Nathanael Hawthorne napisao kratku priču Great Stone Face (Veliko kameno lice).

Neki koji su stanovali u njegovoj blizini bili su jako potreseni. Jedna je žena rekla: »Odrasla sam misleći da netko uvijek pazi na mene. Sada se ne osjećam tako sigurnom.«

Ima trenutaka u životu kada se prestanemo osjećati sigurnima. Nešto ili netko na što smo se oslanjali više nije tu i naš je život uzdrman. Možda je riječ o gubitku voljene osobe, posla ili zdravlja. Može se dogoditi čak i to da više nismo sigurni da Bog pazi na nas.

I upravo je u tim trenucima dobro sjetiti se da »na pobožnima počiva Gospodnje oko, i uho Njegovo čuje njihov vapaj« (r. 16). On je Stijena na koju se uvijek možemo osloniti (pročitajte Ponovljeni zak. 32:4).

Božja prisutnost je stvarna. On neprestano pazi na nas. On je čvrsta stijena.

– Anne Cetas

Nije pitanje gdje je Bog, nego gdje nije.

Psalam 34:16-22

16 Na pobožnima počiva Gospodnje oko, i uho njegovo čuje njihov vapaj. 17 Gospodnje lice je protiv zlikovaca, da istrijebi iz svijeta njihov spomen. 18 Pravednici zavape, Gospod ih čuje i izbavlja ih od svih njihovih nevolja. 19 Gospod je blizu onima koji su skršena srca, a slomljene duše spašava. 20 Pravednik ima mnogo muke, ali ga iz svih spašava Gospod. 21 Čuva sve njegove kosti, nijedna mu se ne će slomiti. 22 Zlikovca ubija zloća, a tko mrzi pravednika, bit će kažnjen.