Podučavanje primjerom

15 lipanj

A vi, očevi, ne ogorčujte svoju djecu, nego ih odgajajte u Gospodnjoj stezi i poučavanju!

Efežanima 6:4

DOK sam strpljivo čekao na pregled okulista, u čekaonici sam uočio plakat na kome je pisalo: »Osamdeset posto onoga što dijete nauči do 12. godine nauči putem vida.« Počeo sam razmišljati o tome što sve djeca nauče čitanjem, gledanjem televizijskog programa, filmova, promatranjem prirode, okoliša, događaja i gledanjem ponašanja drugih, naročito svoje obitelji. Budući da je danas Dan očeva, razmišljamo ponajprije o snažnom utjecaju očeva.

U pismu vjernicima u Efezu Pavao potiče očeve da ne ogorčuju svoju djecu do te mjere da postanu ljutita, nego da ih odgajaju u Gospodnjoj stezi (r. 4). Zamislite snažan primjer oca čije ponašanje i dosljednost izazivaju divljenje njegove djece. On nije savršen, ali ide u dobrom smjeru. Dajemo dobar primjer kada naši postupci odražavaju Božju narav.

To je problem s kojim se suočavaju svi roditelji, stoga nije slučajno da nas Pavao potiče: »… jačajte se u Gospodinu i Njegovoj silnoj snazi!« (r. 10) Samo u Njegovoj snazi možemo pokazivati ljubav i strpljenje svoga nebeskog Oca.

Svoju djecu više podučavamo onime što radimo nego onime što govorimo.

– David McCasland

Poštujmo očeve koji ne samo da su nam dali život nego su nam pokazali kako živjeti.

Poslanica Efežanima 6:1-11

1 Djeco, slušajte svoje roditelje u Gospodinu, jer je to pravo! 2 »Poštuj svog oca i majku«, to je prva zapovijed s obećanjem, 3 »da ti dobro bude, i da dugo živiš na zemlji.« 4 A vi, očevi, ne ogorčujte svoju djecu, nego ih odgajajte u Gospodnjoj stezi i poučavanju! 5 Robovi, slušajte svoje zemaljske gospodare sa strahom i drhtanjem, u iskrenosti svojega srca, kao Krista! 6 Ne služite prividno, kao da ugađate ljudima, nego kao Kristove sluge, čineći Božju volju od srca! 7 Dragovoljno služite kao Gospodinu, a ne kao ljudima, 8 znajući da će svatko koji učini što dobro, primiti od Gospodina nagradu, bio rob ili slobodnjak. 9 A vi, gospodari, isto činite njima i nemojte im prijetiti. Znajte da i oni i vi imate Gospodara na nebesima, a on ne gleda tko je tko. 10 Uostalom, jačajte se u Gospodinu i njegovoj silnoj snazi! 11 Obucite se u punu Božju vojnu opremu da biste se mogli održati protiv đavolskih zasjeda!