Upoznajte Shreka

19 lipanj

Jer ovako veli svemogući Gospodin: Evo, ja ću se sam zauzeti za svoje stado i nadgledati ga.

Ezekiel 34:11

SHREK je odmetnuta ovca. Zapravo on je ovan koji je prije 6 godina odlutao od svoga stada. Čovjek koji ga je našao u pećini na nepristupačnom planinskom području Novoga Zelanda nije u njemu prepoznao ovna. »Izgledao je kao neki lik iz Biblije«, rekao je. U neku ruku on je to i bio. Shrek je bio slika onoga što se dogodi ovci koja se odvoji od svoga pastira.

Da bi Shreka spustili s planine, morali su ga nositi. Samo je njegovo runo težilo oko 27 kilograma i zbog toga nije mogao hodati. Da bi ga oslobodili posljedica njegove svojeglavosti, morali su ga okrenuti na leđa. U tom je položaju bio miran i tek su tada, bez straha da će ga ozlijediti, mogli ostrići njegovo teško runo.

Priča o Shreku podsjetila me je na prispodobu u kojoj Isus sebe naziva dobrim pastirom (pročitajte Ivan 10:11) i Boga koji za svoj narod kaže: »vi ste Moje stado (Ezekiel 34:31).

Kada smo prepušteni samima sebi, često poput Shreka ne donosimo dobre odluke i moramo snositi posljedice (pročitajte Ezekiel 33:10). Da bi nas oslobodio tog tereta, možda će nas morati okrenuti na leđa. I dok smo u tom položaju, dobro je da ostanemo mirni i vjerujemo Dobrome pastiru da će učiniti sve što je nužno, ali nas neće ozlijediti.

– Julie Ackerman Link

Bog nas odgaja da bi nas ojačao u vjeri.

Ezekiel 34:11-16

11 Jer ovako veli svemogući Gospodin: Evo, ja ću se sam zauzeti za svoje stado i nadgledati ga. 12 Kao što pastir nadgleda svoje stado, kad je kod svojih razasutih ovaca, tako ću i ja nadgledati svoje ovce i oslobodit ću ih iz svih mjesta, kamo su se razasuli kad je bilo mračno i tamno. 13 Izvest ću ih iz naroda, i sakupit ću ih iz zemalja, i dovest ću ih natrag u njihovu zemlju. Vodit ću ih na pašu na Izraelovim gorama, u dolinama i po svim krajevima naseljenim u zemlji. 14 Vodit ću ih na dobru pašu. Na visokim Izraelovim gorama bit će njihov pašnjak. Ondje će počivati na dobru pašnjaku i imat će masnu pašu na Izraelovim gorama. 15 Ja ću sam pasti svoje stado i ja ću ih sam odmarati, govori svemogući Gospodin. 16 Zalutale ću tražiti, odagnane dovesti natrag, ozlijeđene zaviti, bolesne okrijepiti i zdrave i jake čuvati. Past ću ih kako je pravo.