Najbrže hodanje

21 lipanj

Imala je sestru, po imenu Mariju. Ona sjede do Gospodinovih nogu i slušala je Njegovo razlaganje.

Luka 10:39

PREMA rezultatima istraživanja provedenog u 32 zemlje o tempu života u gradovima, najužurbanije žive stanovnici Singapura. Oni hodajući prijeđu 18 metara za 10,55 sekundi, za razliku od onih u New Yorku koji za to vrijeme prijeđu 12 metara ili stanovnika afričkoga grada Blantyreua koji za jednaku udaljenost trebaju 31,60 sekundi.

No, bez obzira na to gdje živite, istraživanja pokazuju da se brzina hodanja u zadnjih 20 godina povećala za 10%. Dakle, ako je brzina hodanja pokazatelj tempa života, svakako živimo užurbanije nego prije.

Jeste li uhvaćeni u vrtlogu užurbanog života? Zastanite na trenutak i razmislite o ovome što je Isus rekao Marti: »Marta, Marta, brineš se i skrbiš za mnogo stvari. Samo je jedno potrebno. Marija je izabrala dobar dio. On joj se ne će oduzeti« (Luka 10:41,42).

Obratite pozornost na blagost kojom je to rekao. Nije ju ukorio zato što je htjela biti dobra domaćica, već ju je podsjetio na ono što je bitno. Marta je dopustila da ono što je nužno izmakne kontroli, i s vremenom je bila toliko zaokupljena služenjem da nije imala vremana sjesti do Isusovih nogu.

U želji da budemo plodonosni za Gospodina, sjetimo se što je doista bitno – uživanje u prisutnosti našeg Spasitelja.

– Poh Fang Chia

Isus želi biti s nama više nego što mi želimo biti s Njim.

Evanđelje po Luki 10:38-42

38 Na putu svrati u jedno selo. Neka žena, po imenu Marta, primi ga u svoju kuću. 39 Imala je sestru, po imenu Mariju. Ona sjede do Gospodinovih nogu i slušala je njegovo razlaganje. 40 A Marta je prionula na posao da ga podvori. Ona pristupi i reče: »Gospodine, zar ti ne mariš što me moja sestra ostavi samu da dvorim. Reci joj, dakle, da mi pomogne!« 41 Gospodin joj odgovori: »Marta, Marta, brineš se i skrbiš za mnoge stvari. 42 Samo je jedno potrebno. Marija je izabrala dobar dio. On joj se ne će oduzeti.«