Veliki umjetnik

23 lipanj

Svucite staroga čovjeka s njegovim djelima, i obucite novoga koji se obnavlja za spoznaju po slici Onoga koji ga je stvorio.

Kološanima 3:9,10

KROZ dugi niz stoljeća mnogo je truda uloženo da se obnove oštećena i vremenom uništena umjetnička djela. Iako je nekada to učinjeno vrlo vješto i sačuvan je izvorni rad umjetnika, bilo je slučajeva da su uništena djela genija, uključujući neke drevne grčke kipove i najmanje dvije slike Leonarda da Vincija.

U svome pismu kršćanima u Kolosima Pavao opisuje proces obnove koji nije moguć u području umjetnosti. Riječ je o obnovi Božjeg naroda. On piše: »Svucite staroga čovjeka s njegovim djelima, i obucite novoga koji se obnavlja za spoznaju po slici Onoga koji ga je stvorio« (r. r. 9,10). Nije riječ o pokušaju da se obnovi djelo umjetnika. To je duhovna obnova, djelo živoga Boga koji nas je stvorio i dao nam novi život u svome Sinu Isusu Kristu. Njegovo oproštenje vraća boju našem životu, dok Njegova milost izoštrava, čini jasnijom Njegovu nakanu za naš život. Slikarsko platno našega života je u vještim rukama Gospodina koji zna tko smo i zašto nas je stvorio. Bez obzira na to koliko smo oštećeni grijehom i prljavi, postoji nada za obnovu i rekonstrukciju. Veliki Umjetnik je živ i radi na nama.

– David McCasland

Po Tvojoj volji, Gospode moj, vodi moj život, želim bit Tvoj.

Jer Ti si lončar, a ja sud Tvoj. Oblikuj, stvaraj sav život moj.

Isus je stručnjak za obnovu.

Poslanica Kološanima 3:8-17

8 A sad se oslobodite svega toga: van iz vaših usta srdžba, ljutnja, zloća, uvreda i sramotne riječi! 9 Ne lažite jedni drugima! Svucite staroga čovjeka s njegovim djelima, 10 i obucite novoga koji se obnavlja za spoznaju po slici onoga koji ga je stvorio. 11 Više nema Grka ni Židova, obrezanja ni neobrezanja, barbara ni Skita, roba ni slobodnjaka, nego sve i u svima Krist. 12 Obucite se dakle kao izabranici Božji, sveti i ljubljeni, u srdačno milosrđe, dobrotu, poniznost, blagost i strpljivost. 13 Podnosite jedni druge i praštajte jedan drugome, ako netko ima tužbu protiv koga. Kao što je Gospodin vama oprostio, tako i vi. 14 A povrh svega toga imajte ljubav koja je veza savršenstva! 15 Neka Kristov mir vlada u vašim srcima, na koji ste i pozvani u jednome tijelu. Budite zahvalni! 16 Kristova riječ neka prebiva u vama obilato. U svakoj mudrosti poučavajte i urazumljujte jedni druge psalmima, hvalospjevima i duhovnim pjesmama. Zahvalno pjevajte u svojim srcima Bogu. 17 Što god činite riječju ili djelom, sve činite u ime Gospodina Isusa, zahvaljujući Bogu Ocu po njemu.