Povratak u velikom stilu

30 lipanj

Ako priznajemo svoje grijehe, On je vjeran i pravedan, da nam oprosti grijehe i očisti nas od svake nepravde.

1 Ivanova 1:9

CHAD Pennington, umirovljeni igrač američkog nogometa, tijekom uspješne sportske karijere pretrpio je nekoliko vrlo teških ozljeda. Dvaput je zbog ozljeda morao biti podvrgnut operaciji i višemjesečnoj fizikalnoj terapiji, nakon čega su uslijedili tjedni napornog treniranja. Usprkos tome, u oba slučaja ne samo da se vratio nogometu nego je bio još bolji! Zbog toga su mu 2006. i 2008. dodijelili naslov najuspješnijeg »povratnika«. U njegovom slučaju su mu njegov trud i odlučnost da igra dalje omogućili da se vrati nogometu.

Duhovno gledano, kada grijeh i pogreške naruše naš odnos s Bogom i naštete našoj službi, odlučnost nije ono što će nas izmiriti s Bogom i učiniti nas korisnima u Njegovom kraljevstvu. Kada zbog grijeha Bog nas i naš službu stavlja na stranu, put povratka zahtijeva i priznanje grijeha. »Ako priznajemo svoje grijehe, On je vjeran i pravedan, da nam oprosti grijehe i očisti nas od svake nepravde« (r. 9). Da bismo se oporavili od duhovnih padova i ozljeda, u potpunosti ovisimo o Onome koji je sebe dao za nas. I to nam daje nadu. Krist koji je umro za nas voli nas vječnom ljubavlju i oprostit će nam kada Mu priznamo svoje grijehe.

Do obnove dolazi kroz priznanje grijeha. To je najveći od svih »povrataka«.

– Bill Crowder

Priznanje grijeha je put koji vodi do obnove.

Prva Ivanova poslanica 1

1 Što je bilo od početka, što smo čuli, što smo vidjeli svojim očima, što razmotrismo i što naše ruke opipaše o Riječi života 2 – jer se Život očitova, i vidjeli smo, i svjedočimo, i navješćujemo vam život vječni, koji bijaše u Oca, i objavi se nama. 3 Što smo vidjeli i čuli navješćujemo i vama, da i vi imate zajedništvo s nama; a naše je zajedništvo s Ocem i s njegovim Sinom Isusom Kristom. 4 Ovo vam pišemo da radost naša bude potpuna. 5 A ovo je navještaj koji smo čuli od njega i navješćujemo vama: Bog je svjetlo i u njemu nema nikakve tame. 6 Ako kažemo da imamo zajedništvo s njim, a hodimo u tami, lažemo i ne činimo istine. 7 Ako li u svjetlu hodimo, kao što je on u svjetlu, imamo zajedništvo jedni s drugima, i krv Isusa, njegova Sina, čisti nas od svakoga grijeha. 8 Ako kažemo da grijeha nemamo, sami sebe varamo, i istine nema u nama. 9 Ako priznajemo svoje grijehe, on je vjeran i pravedan, da nam oprosti grijehe i očisti nas od svake nepravde. 10 Ako kažemo da nismo sagriješili, činimo ga lašcem, i njegova riječ nije u nama.