Sve što trebamo znati

04 kolovoz 2014

Znam naime da dobro ne prebiva u meni, to jest u mojemu tijelu.

Rimljanima 7:18

DOK gledamo videozapis na kojoj Fernando Ortega pjeva pjesmu Just As I Am (Takav kakav jesam), u jednom trenutku u pozadini možemo čuti Billyja Grahama kako se prisjeća boravka u bolnici i trenutaka kada je bio uvjeren da će umrijeti. Pred očima mu je prošao cijeli život i shvatio je koliko je grješan i koliko i dalje svakoga dana treba Božje opraštanje.

Billy Graham je prekinuo uvriježeno mišljenje da i bez Boga možemo biti dobri. Možemo imati dobro mišljenje o sebi, ali ono se mora temeljiti na spoznaji da smo ljubljena djeca Božja (pročitajte Ivan 3:16), a ne da smo dobra djeca (pročitajte Rimljanima 7:18). Prvi korak prema tome da kao sljedbenici Isusa Krista stvarno postanemo »dobri« je da se prestanemo pretvarati da smo sami po sebi takvi i zamolimo Boga da nas učini najboljima što možemo biti. Mnogo puta ćemo pogriješiti, ali On će nam pomoći da napredujemo i da se mijenjamo. Bog je vjeran i – u svoje vrijeme i na svoj način – On će to učiniti.

John Newton, skladatelj pjesme Amazing Grace (Beskrajna milost) pred kraj života patio je od gubitka pamćenja. No i tada je govorio: »Sjećam se dviju stvari: ja sam veliki grješnik i Isus je veliki Spasitelj.« Kada je riječ o vjeri, to su jedine stvari koje svatko mora znati.

– David Roper

Kada prihvatimo Božju milost, doživjet ćemo Božji mir.

Poslanica Rimljanima 7:18:25

18 Znam naime da dobro ne prebiva u meni, to jest u mojemu tijelu. Jer dobro htjeti jest u mojoj moći, ali nije i činiti ga. 19 Jer dobro koje hoću ne činim nego zlo koje ne ću, to činim. 20 A kad činim ono što ne ću, zapravo to ne činim ja, nego grijeh koji prebiva u meni. 21 Nalazim dakle ovaj zakon: kad hoću dobro činiti, u meni je zlo. 22 Jer imam radost u Božjemu Zakonu po unutrašnjem čovjeku, 23 ali vidim drugi zakon u svojim udovima koji se protivi zakonu mojega uma i zarobljava me zakonom grijeha koji je u mojim udovima. 24 Ja, nesretni čovjek! Tko će me izbaviti od ovog smrtnog tijela? 25 Hvala Bogu po Isusu Kristu, Gospodinu našemu! Tako dakle ja sâm umom služim Božjem zakonu, a tijelom zakonu grijeha.