Oslobodite se!

05 kolovoz 2014

Stoga nema sada nikakve osude onima koji su u Kristu Isusu.

Rimljanima 8:1

SLON je najveća kopnena životinja – i jedna od najsnažnijih. Ipak, dovoljan je komad užeta da biste ga obuzdali. Objasnit ću vam kako. Kada je slon malen, zavežete ga za veliko stablo. Tjednima će napinjati i potezati uže, ali ono će ga čvrsto držati. Nakon nekog vremenom slonić će odustati.

A onda, kada odraste i postane velik i jak, slon se neće ni pokušati osloboditi. Čim osjeti i najmanji otpor, on će stati jer još uvijek misli da je vezan.

Sotona se može koristiti istim trikom da bi nas zadržao u svojoj vlasti. No, u Bibliji čitamo da »nema sada nikakve osude onima koji su u Kristu Isusu. Jer zakon Duha, koji daje život u Kristu Isusu, oslobodio te je od zakona grijeha i smrti« (r. r. 1,2). Pa ipak, neprijatelj naše duše ugrabit će svaku priliku da nas uvjeri da nismo slobodni, da nas grijeh još uvijek drži u svojoj vlasti.

Što onda trebamo učiniti? Sjetiti se svega što je Krist učinio. Umro je za naše grijehe i proglasio kraj vladavine grijeha u našem životu (r. 3). Uskrsnuo je od mrtvih i dao nam Duha Svetoga. Sada možemo živjeti pobjedonosnim životom jer »Duh Onoga koji je uskrisio Krista od mrtvih… prebiva u nama« (r. 11).

U Kristu smo slobodni!

– Poh Fang Chia

Iskusite pravu slobodu – svaku misao predajte u poslušnosti Kristu.

Poslanica Rimljanima 8:1-11

1 Stoga nema sada nikakve osude onima koji su u Kristu Isusu. 2 Jer zakon Duha, koji daje život u Kristu Isusu, oslobodio te je od zakona grijeha i smrti. 3 Doista, ono što je bilo Zakonu nemoguće, jer je bio oslabljen zbog tijela, učini Bog poslavši svojega Sina u obličju grješnoga tijela, i zbog grijeha osudi grijeh u tijelu, 4 da se pravda Zakona ispuni u nama koji ne živimo po tijelu, nego po Duhu. 5 Jer koji su po tijelu, tjelesno misle, a koji su po Duhu, duhovno misle. 6 Naime, mudrost tijela je smrt, a mudrost Duha život i mir. 7 Jer je umovanje tjelesno neprijateljstvo prema Bogu zato što se ne pokorava Božjemu Zakonu, a i ne može. 8 A oni koji su u tijelu ne mogu ugoditi Bogu. 9 Vi, međutim, niste u tijelu, nego u Duhu, ako doista Duh Božji prebiva u vama. A ako tko nema Duha Kristova, on nije njegov. 10 A ako je Krist u vama, tijelo je mrtvo zbog grijeha, a duh živi zbog pravde. 11 Ako li pak u vama prebiva Duh onoga koji je uskrisio Isusa, onaj koji je uskrisio Krista od mrtvih, oživjet će i vaša smrtna tjelesa svojim Duhom koji prebiva u vama.