Slomljeno, ali lijepo

06 kolovoz 2014

Pokvarila se posuda koju je upravo pravio… pa je načinio drugu posudu, koja je lončaru bila po volji.

Jeremija 18:4

NEDAVNO mi je kći pokazala svoju zbirku morskog stakla, poznatog i kao ‘staklo s plaže’. To mogu biti komadići obojenog porculana, no uglavnom su komadići razbijenih staklenih boca. Izvorno je to staklo nečemu služilo, ali onda je nemarno bačeno i razbilo se.

Kada razbijeno staklo dospije u more, njegovo putovanje tek započinje. Nose ga struje, plima i oseka. Oštri rubovi nestaju pod utjecajem valova i pijeska. S vremenom komadići stakla postaju glatkima i oblima. Rezultat je nešto lijepo. Morsko staklo nalik draguljima dobiva novi život i dragocjeno je skupljačima i umjetnicima.

Jednako tako, slomljen život može biti obnovljen kada ga dodirnu Božja ruka i Njegova milost. U predloženom smo tekstu iz Starog zavjeta pročitali da je Bog rekao proroku Jeremiji da pogleda rad lončara. Svaki put kad bi lončar progiješio, jednostavno bi započeo iznova i napravio drugu posudu. Bog mu je objasnio da je u Njegovim rukama Njegov narod poput gline koju može oblikovati kako misli da je najbolje.

Nikada nećemo biti toliko slomljeni da nas Bog ne bi mogao preoblikovati. On nas voli usprkos našoj nesavršenosti i pogreškama. Želi nas učiniti lijepima!

– Cindy Hess Kasper

Tek kad nas nevolje smekšaju, Lončar nas može iznova oblikovati.

Jeremija 18:1-6

1 Sljedeći naputak dođe Jeremiji od Gospodina: 2 »Ustani, siđi u lončarevu kuću! Tamo ću ti objaviti svoje proroštvo!« 3 Siđoh u lončarevu kuću. On je bio upravo pri poslu za lončarskim kolom. 4 Pokvarila se posuda koju je upravo pravio, kako se to događa pod lončarevom rukom, pa je načinio drugu posudu, koja je lončaru bila po volji.5 Tada mi dođe Gospodnja riječ: 6 »Ne mogu li ja tako kao lončar postupati s vama, kućo Izraelova?«, govori Gospodin. »Jest, kao što je glina u lončarevoj ruci, tako ste vi u mojoj ruci, kućo Izraelova!