Pošteni palac

08 kolovoz 2014

Samo Noa nađe u očima Gospodnjim milost.

Postanak 6:8

PREMA drevnoj afričkoj bajci, četiri prsta i palac živjeli su zajedno na ruci. Bili su nerazdvojni prijatelji. Jednog su dana ugledali zlatni prsten i razmišljali su o tome da ga uzmu. Palac je rekao da bi bilo pogrešno ukrasti prsten, ali ostali prsti su ga nazvali samopravednom kukavicom i više nisu željeli biti njegovi prijatelji. Palac nije imao ništa protiv; nije želio imati ništa s njihovom zloćom. To je razlog, kaže legenda, zašto je palac odvojen od ostalih prstiju.

Ta me priča podsjeća na to da i mi ponekad imamo osjećaj da stojimo sami okruženi zloćom. U Noino je vrijeme zemlja bila »puna zločina« i svaka misao u srcu je išla »samo na zlo« (r. r. 5,11). Ipak, »Noa nađe u očima Gospodnjim milost« (r. 8). U potpunosti predan i poslušan Bogu Noa je sagradio arku, a Bog je u svojem milosrđu poštedio njega i njegovu obitelj.

I nama je kroz život, smrt i uskrsnuće svojega Sina Isusa Krista Bog iskazao milost. To je razlog da mu iskažemo čast i budemo Njegovi svjedoci svakoga dana. On je uvijek blizu, boravi u nama tako da nikada nismo sami. »Uho Njegovo čuje (naš) vapaj« (Psalam 34:15).

– Jennifer Benson Schuldt

Budi čvrst ko Danijel, mada stojiš sam.

Neka znade cijeli svijet: Bog je Otac nam.

Lako je stajati u mnoštvu; treba imati hrabrosti stajati sam.

Knjiga Postanka 6:11-22

11 Tada je zemlja bila pokvarena pred Bogom i puna zločina. 12 I kad Bog vidje kako je zemlja veoma pokvarena, jer je sve čovječanstvo u svom djelovanju bilo pošlo po zlu, 13 reče Bog Noi: »Odlučio sam da dođe kraj svim živim stvorenjima, jer je zemlja puna zločina što ih čine. Zato ih, eto, hoću da zatrem zajedno sa zemljom. 14 Načini sebi korablju od drveta čempresa! Sagradi pregratke u korablji i obloži je iznutra i izvana smolom! 15 Ovako je podigni: Trista lakata neka bude dužina korablje, pedeset lakata njezina širina i trideset lakata njezina visina! 16 Napravi na korablji otvor za svjetlost i izmjeri za nj lakat visine odozgor naokolo! Stavi onda vrata korablji sa strane i načini u njoj donji, srednji i gornji kat. 17 Jer znaj dobro: Pustit ću povodanj na zemlju, da istrijebim sva bića pod nebom; što živi na zemlji, neka izgine! 18 S tobom ipak hoću sklopiti savez. U korablju ćeš ući ti i s tobom sinovi tvoji, žena tvoja i žene sinova tvojih. 19 Od svih živih bića uzet ćeš u korablju po dvoje, da ih sa sobom uzdržiš na životu; po jedno muško i jedno žensko neka bude! 20 Od svake vrste ptica, stoke i od živina što gmižu po zemlji, neka uđu s tobom po dvoje, da ostanu na životu. 21 Priskrbi sebi i sve što treba za hranu, i spremi to kod sebe, da bude hrane tebi i njima.« 22 I Noa izvede sve onako kako mu je Bog bio zapovjedio.