Pronaći Božji put

09 kolovoz 2014

Kroz more prostirao se Tvoj put, kroz silne vode Tvoja staza; a tragova Tvojih nitko ne vidje.

Psalam 77:20

TUNEL ispod La Mancha pušten je u promet 6. svibnja 1994., skoro dva stoljeća nakon što je 1802. godine na tu zamisao došao Napoleonov inženjer Albert Marhieu. Danas taj 50 kilometara dugačak tunel omogućuje tisućama ljudi da automobilima, kamionima i vlakovima svakoga dana prijeđu udaljenost između Velike Britanije i Francuske. Prije toga jedini put bio je morem.

Bog je i za svoj narod pripremio neočekivani put – onaj o kojem čitamo u Knjizi Izlaska 14:10-22. Kada su se suočili sa sigurnom smrti, bilo od faraonove vojske ili utapanja, Izraelce je uhvatila panika. Tada je Bog razdijelio Crveno more i oni su po suhom prešli na drugu stranu. Mnogo godina nakon toga pisac psalma, Asaf, iskoristio je taj događaj kao dokaz Božje svemoćnosti. Čitamo: »Kroz more prostirao se Tvoj put, kroz silne vode Tvoja staza; a tragova Tvojih nitko ne vidje. Vodio si svoj narod kao stado rukom Mojsija i Arona« (r. r. 20,21).

Bog može napraviti puteve tamo gdje mi vidimo samo prepreke. Kada nam se put pred nama čini nesigurnim, dobro je sjetiti se što je Bog učinio u prošlosti. On je stručnjak za puteve u svim okolnostima – puteve koji nam pokazuju Božju ljubav i moć.

– David McCasland

Bog koji je pripremio put našega spasenja može nas provesti i kroz svakodnevne nevolje.

Psalam 77:10-21

10 Zar je Bog zaboravio biti milostivi zar je u gnjevu zatvorio svoje milosrđe?«11 I rekoh: To je moja bolšto se promijenila desnica Višnjega.12 Spominjem se Gospodnjih djela;sjećam se negdašnjih tvojih čudesa.13 Mislim o svim tvojim djelima,razmišljam o tvojim velikim činima.14 Svet je tvoj put, o Bože!Koji je bog tako velik kao naš Bog?15 Ti si Bog koji činiš čudesa;ti si objavio svoju moć na narodima.16 Svojom mišicom si otkupio svoj narod,sinove Jakovljeve i Josipove.17 Vidješe te vode, o Bože,vidješe te vode i ustuknuše,bezdani se uzburkaše.18 Oblaci su izlijevali vode,gusti oblaci zatutnjiše gromovima,munje su sijevale naokolo.19 Grmljavina u vihoru se orila,munje su osvjetljavale krug zemaljski;zemlja se tresla i njihala.20 Kroz more prostirao se tvoj put,kroz silne vode tvoja staza;a tragova tvojih nitko ne vidje.21 Vodio si svoj narod kao stadorukom Mojsija i Arona.